Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Институтът за изследване на войната: Русия създаде видео с професионални актьори, за да подкопае украинските усилия за мобилизация

[post-views]
Великобритания и Украйна подписаха споразумение за сътрудничество в оръжейното производство

Проруски канали разпространяват пропагандно видео във връзка с мобилизацията в Украйна, за да подрият украинското доверие в украинското правителство, предаде Укринформ, като се позова на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната.

Руските опозиционни медии „Агентство“ и „Медиазона“ съобщиха, че във видеото участват професионални руски актьори, които преди са се появявали в руски телевизионни предавания. Един от тях отказа да коментира участието си във видеото и заяви, че играе единствено във филми, а не в реклами.

Според Института за изследване на войната Кремъл и в миналото е провеждал централизирани кампании с пропагандни видеа.

„Характеристиките на това видео показват, че то е част от по-мащабните усилия на Кремъл да подкопае украинското доверие в правителството, да подрие украинските усилия за мобилизация и да предизвика вътрешно недоволство“, пише базираният във Вашингтон мозъчен тръст. 

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски неотдавна заяви, че необходимостта от мобилизация на резервисти е „значително намалена“ благодарение на преразпределението на работното натоварване в отделните армейски части и подразделения и прегледа на боеспособностите на въоръжените сили, отбелязва Укринформ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани