Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия, Пакистан и Катар осъдиха атаката срещу иранското консулство в Сирия

[post-views]
Русия, Пакистан и Катар осъдиха атаката срещу иранското консулство в Сирия

Русия, Пакистан и Катар осъдиха атаката срещу иранското консулство в Сирия, предадоха световните агенции.

Русия категорично осъжда израелския въздушен удар по сградата на иранското консулство в Дамаск и смята всяко посегателство върху дипломатически и консулски обекти за категорично неприемливо, се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

„Остро осъждаме това нападение срещу иранското консулско представителство в Сирия. Считаме за категорично неприемливо всяко посегателство върху дипломатически и консулски обекти, чиято неприкосновеност е гарантирана от съответните Виенски конвенции. Обръщаме специално внимание на факта, че нападението е извършено в гъсто населен столичен район, което създава високи рискове от масови жертви сред цивилното население“, заяви ведомството. „Призоваваме израелското ръководство да се откаже от практиката на провокативни силови действия на територията на Сирия и други съседни страни, които водят до изключително опасни последици за целия регион“, каза още руското министерство.

Министерството на външните работи на Пакистан също заяви че осъжда удара на израелските военновъздушни сили по иранското консулство в сирийската столица, предаде Ройтерс.

„Пакистан категорично осъжда нападението срещу иранското консулство в Дамаск, Сирия. Изразяваме най-дълбоките си съболезнования към семействата на жертвите, към народа и правителството на Иран. Това нападение е неприемливо нарушение на суверенитета на Сирия и подкопава нейната стабилност и сигурност. То е нарушение на международното право и на Устава на ООН. Нападенията срещу дипломати или дипломатически обекти са незаконни и съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година“, се казва в изявление на ведомството, публикувано на неговия сайт.

Министерството на външните работи на Катар публикува свое изявление в социалната мрежа „Екс“, в което осъди „израелския въздушен удар по иранското консулство в Дамаск“ и нарече „действията на еврейската държава грубо нарушение на международното право“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани