Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Служител на Пентагона е имал симптоми на „хаванския синдром“ по време на срещата на върха на НАТО през 2023 г.

[post-views]
Вашингтон е прехвърлил конфискувани ирански оръжия и боеприпаси на Украйна, съобщи Пентагонът

Високопоставен служител на американското министерство на отбраната, който е присъствал на миналогодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, е имал симптоми, подобни на тези, за които съобщават американски служители, преживели „хаванския синдром“, потвърди Пентагонът, предаде Асошиейтед прес.

„Хаванският синдром“ все още се разследва, но включва поредица от здравословни проблеми, датиращи от 2016 г., когато служители, работещи в посолството на САЩ в Хавана, съобщават за внезапно необяснимо напрежение в главата, болки в главата или ушите или замаяност.

Уврежданията на ключови американски правителствени служители или на техните семейства бяха част от вчерашен репортаж на телевизионното предаване „60 минути“, в който се предполага, че Русия стои зад инцидентите, един от които е станал по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през 2023 г.

„Мога да потвърдя, че високопоставен служител на министерството на отбраната е изпитал симптоми, подобни на тези, за които се съобщава при аномалните здравни инциденти“, заяви днес пред репортери заместник-секретарят по печата Сабрина Сингх. Сингх препрати въпросите за това дали Русия е имала роля, към разузнавателната общност, която все още разследва въпроса.

Служителят, чиято самоличност не беше посочена, не е бил част от официалната делегация на министъра на отбраната Лойд Остин, която пътува до Вилнюс, каза Сингх, а е бил там „отделно, като е участвал в срещи, които са част от срещата на върха на НАТО“.

Сингх не каза дали засегнатият служител е трябвало да потърси допълнителна медицинска помощ, да се пенсионира или да преустанови изпълнението на задълженията си, позовавайки се на лекарската тайна.

През февруари Службата на директора на националното разузнаване в своята оценка на заплахите за 2024 г. установи, че е „малко вероятно“ чуждестранен противник да е отговорен за причиняването на мистериозните заболявания, но отбеляза, че разузнавателните агенции на САЩ имат различни нива на доверие в тази оценка.

Източник: bta.bg

Избрани