Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна се намира в „критичен момент“, каза американският държавен секретар по време на посещение в Париж

[post-views]
Украйна се намира в „критичен момент“, каза американският държавен секретар по време на посещение в Парижизточноевропейски страни, включително България, за днешната двадесета годишнина от приемането им в НАТО

Украйна се намира в „критичен етап“ във войната с Русия и спешно се нуждае от повече западна помощ, каза днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс. Той изрази съжаление от безизходицата в Конгреса на САЩ относно пакета военна помощ на стойност десетки милиарди долари за Киев.

„Абсолютно важно е да дадем на украинците това, от което продължават да се нуждаят, за да се защитават, особено що се отнася до боеприпаси и противовъздушна отбрана“, каза Блинкън пред репортери по време на посещението си във Франция.

„Това е още една причина, поради която искането за допълнителен бюджет, което президентът (Джо) Байдън отправи към Конгреса, трябва да бъде изпълнено възможно най-бързо“, добави той.

Байдън призова контролираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса да одобри пакета за военна и финансова помощ, но председателят ѝ Майк Джонсън задържа провеждането на гласуване по този въпрос от месеци,  като се обосновава с други вътрешни приоритети.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че ако Украйна не получи помощта, нейните сили ще трябва да отстъпват „с малки стъпки“.

Блинкън и френският министър на отбраната Себастиан Льокорню по-рано днес посетиха завод, в който оръжейният производител „Некстер“ произвежда самоходни гаубици „Сезар“. Льокорню каза, че „Некстер“ работи за увеличаване на производството на 2 гаубици „Сезар“ месечно спрямо 6 понастоящем.

През последните седмици френският президент Еманюел Макрон възприе по-остра позиция спрямо Русия на фона на опасенията, че Украйна губи позиции във войната, особено след като подкрепата на САЩ намалява.

Очаква се освен Украйна, и събитията в Близкия изток да заемат централно място по време на разговорите на Блинкън във Франция. В Париж той ще се срещне и с Макрон, само часове след като екип на базирана в САЩ неправителствена организация беше поразен при израелски въздушен удар в централната част на ивицата Газа. Това засили натиска над Вашингтон да втвърди позицията си по въпроса за войната между Израел и „Хамас“.

Вчера освен това предполагаеми израелски военни самолети бомбардираха посолството на Иран в Сирия. Според Техеран при удара са били убити 7 ирански военни съветници, включително трима висши командири. Бомбардировката отбеляза голяма ескалация във войната на Израел с неговите регионални противници.

Преди да се срещне с Макрон, Блинкън ще разговаря с френския външен министър Стефан Сежурне. Френски дипломати казаха, че искат засилване на усилията на ООН за постигане на международен консенсус за прекратяване на огъня в Газа.

Вчера Франция предложи проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която търси варианти за възможно наблюдение от страна на ООН на прекратяване на огъня в ивицата Газа и предложения за подпомагане на палестинската власт в поемането на отговорности.

САЩ, които за последно блокираха подкрепена от Франция резолюция през 1997 г., се въздържаха от гласуване миналия месец, за да позволят на 15-членния съвет да поиска незабавно прекратяване на огъня по време на постите през мюсюлманския месец рамазан, който приключва следващата седмица.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани