Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският външен министър призова съюзниците от НАТО да спазват ангажимента си за 2% разходи за отбрана

[post-views]
Британският външен министър изрази надежда, че израелският отговор на иранската атака ще бъде "колкото твърд, толкова и умен"

Британският външен министър Дейвид Камерън призова страните членки на НАТО да спазват ангажимента си да изразходват 2% от своя БВП за отбрана „като най-добър начин да се подготвят за президентските избори в САЩ тази есен“, съобщи ДПА. Той отправи призива си, докато неговите колеги от съюза се събират на среща в Брюксел.

Доналд Тръмп, който е най-вероятният кандидат на Републиканската партия за президент на изборите в САЩ тази година е отявлен критик на страните членки, които не постигат целта си.

„Най-важното нещо, което можем да направим, за да може съюзът да расте и да се засилва, е всичките да изразходваме над 2% от своя БВП за отбрана. Много страни правят така, но трябва всяка“, заяви Камерън на пристигане в Брюксел.

„Честно казано, това е най-доброто нещо, което можем да направим, така че срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон това лято да бъде успешна. Това е също така най-добрият начин да се подготвим за американските избори есента, какъвто и да е резултатът им“, допълни той.

В момента Великобритания изразходва приблизително 2,2% от своя БВП за отбрана, но министърът на финансите Джереми Хънт пое ангажимент да повиши показателя до 2,5 на сто „веднъж след като икономическите условия го позволят“.

Тази година срещата на високо равнище на НАТО ще се проведе във Вашингтон на 9 юли – седмица преди Републиканската партия на САЩ да се събере на конгрес, на който се очаква Доналд Тръмп да бъде номиниран  за кандидат-президент.

„С Украйна все по-близо до НАТО, ние трябва да запазим подкрепата, от която тя се нуждае да победи във войната. Съюзниците трябва да изразходват повече за отбрана в лицето на продължаващата руска агресия и в един по-опасен свят“, заяви Камерън по-рано днес.

По-рано външното министерство на Великобритания заяви, че всички съюзници са съгласни, че Украйна ще се присъедини към НАТО и Лондон ще продължи да подкрепя прогреса на страната към членството.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани