Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Необходимо е изграждане на надеждна структура за бъдещата помощ за Украйна, заяви германският външен министър

[post-views]
Аналена Бербок

Германската външна министърка Аналена Бербок заяви днес, че е необходимо съюзниците на Украйна да изградят надеждна структура, за да може бъдещата помощ да достига до Украйна, съобщи Ройтерс.

Това мнение тя изрази преди  началото на срещата на външните министри на страните членки на алианса в Брюксел. По време на този форум министрите ще обсъждат как дългосрочната основа на военната подкрепа за Украйна, както и предложение за създаване на петгодишен фонд от 100 милиарда евро за воюващата страна.

Естонският колега на Бербок –  Маргус Цахкна, заяви, че страната му е предложила всички държави  членки на алианса да предоставят 0,25 % от своя БВП за военна помощ за Украйна.

Първият дипломат на Чехия Ян Липавски заяви, че са необходими повече средства за плана, воден от страната му, за доставката на боеприпаси за Украйна. Миналия месец чешкият премиер Петър Фиала заяви, че вече са събрани достатъчно средства за първа партида от 300 хил. артилерийски снаряда за Украйна.

Същевременно японският премиер Фумио Кишида заяви по време на днешен телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че подкрепата на страната му за Киев остава непреклонна според прессъобщение на външното министерство в Токио. Украинският президент заяви в публикация в социалната мрежа „Екс“, че е представил на Кишида ситуацията на бойното поле и е подчертал необходимостта да се засили санкционния натиск срещу Русия и да се създаде механизъм за конфискуване на замразените руски активи в чужбина.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани