Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Силите на ЕС в Босна и Херцеговина започват военно учение

[post-views]
Войници и оборудване от стратегическите резервни сили на ЕУФОР пристигнаха в Босна

Допълнителни войски на ЕС ще бъдат разположени в Босна и Херцеговина от следващата седмица, заяви в сряда командващият мироопазващите сили на ЕС в страната ЮФОР (EUFOR), генерал Ласло Стич, добавяйки, че това е било планирано по-рано с цел запазване на стабилна обстановка в БиХ, съобщи Хина.

Френските войски ще пристигнат първи и ще останат в БиХ един месец, каза той пред журналисти в Сараево. Към тях ще се присъединят италиански и румънски войници, общо 250 души, съставляващи стратегическите резервни сили на EUFOR.

Способността за разполагане и интегриране на допълнителни войски трябва да се тества всяка година, за да се запознаят с процедурите и ситуацията на място, каза унгарският генерал, командващ 1000 войници от 23 държави. Ако ситуацията със сигурността в БиХ се влоши, контингентът на ЮФОР на място може да разчита на незабавна подкрепа от 3500 войници в рамките на стратегическите резервни сили, готови да действат.

Войските, пристигащи в БиХ, ще провеждат обучение и патрулиране заедно с войските на ЮФОР, които вече са на място, като част от подготовката за стратегическа интеграция на резервните сили в случай на криза, която може да изисква военна намеса.

Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина Зукан Хелез каза, че един пехотен батальон ще участва в учения с войските на ЮФОР. Хелез предупреди гражданите, че в предстоящите дни може да очакват засилено движение на войски и превоз на военно оборудване във връзка с пристигането на резервните сили.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани