Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Специалният пратеник на САЩ за Йемен смята, че трябва да са намери дипломатическо решение на проблема с хусите

[post-views]
Хусите заявиха, че са атакували два кораба в Червено море и в Индийския океан

Действията на оглавяваната от САЩ военноморска коалиция, чиято цел е защитата на търговски кораби в Червено море от нападенията на хусите, може и да обезкуражат йеменските бунтовници, но в крайна сметка е нужно дипломатическо решение на проблема с тях, заяви днес специалният пратеник за САЩ за Йемен Тим Лендъркинг, цитиран от Ройтерс.

През декември миналата година американският министър на отбраната Лойд Остин обяви създаването на нова международна военноморска мисия под името „Пазител на благоденствието“, припомня Ройтерс. Тя има за задача да пази търговски кораби в Червено море, протока Баб ел Мандеб и Аденския залив от атаките на йеменските бунтовници хуси, които зачестиха от ноември миналата година.

Хусите твърдят, че действията им са насочени срещу плавателни съдове, свързани с Израел, и са проява на солидарност с палестинците в ивицата Газа в конфликта с Израел, започнал на 7 октомври с изненадващото кърваво нападение на бойци на радикалната палестинска групировка „Хамас“ срещу израелска територия, посочва още Ройтерс. От друга страна военноморска мисия на ЕС в Червено море под наименованието „Аспидес“ бе обявена от върховния представител на блока по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

През януари йеменският премиер Маин Абдулмалик Саид прие Лендъркинг и посланика на САЩ Стивън Фeйгин и обсъди с тях последните събития в страната и усилията на ООН, международната общност и региона за укрепване на мирния процес.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани