Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белга: Европейската космическа агенция иска да използва сателити, за да симулира пълно слънчево затъмнение

[post-views]
слънчево затъмнение

Европейската космическа агенция (ЕКА) ще изстреля два сателита от Индия през септември като част от нова мисия за симулиране на пълно слънчево затъмнение,  съобщиха ръководителите на проекта на пресконференция в Антверпен. Целта на мисията е да се изследва слънцето с помощта на два спътника, разположени така, че единият да закрива слънцето от другия. Сателитите в момента се изграждат в предприятието  „Редуайър Спейс“, в белгийския град Кройбеке, предаде белгийската новинарска агенция Белга.

По време на мисията „Проба“ изкуственото затъмнение ще позволи на учените да изследват слънчевата корона. Това е външната атмосфера на слънцето, която става видима по време на слънчево затъмнение. Именно там се генерират слънчевите бури, които могат да нарушат електронната инфраструктура на Земята.

Короната не се вижда без слънчево затъмнение, защото слънцето е твърде ярко. Слънчевото затъмнение обикновено трае само няколко минути, но „Проба-3“ трябва да може да изучава короната непрекъснато в продължение на часове въз основа на позиционирането на сателитите.

„Това е технически много труден експеримент“, обясни Дитмар Пилц от ЕКА по време на пресконференцията. Единият сателит ще лети на точно 144 метра пред другия. По този начин предният спътник създава постоянно слънчево затъмнение за задния, който има на борда си коронограф – телескоп за наблюдение на слънчевата атмосфера. Двата спътника трябва да летят в много точна формация. Според Пилц експериментът може да се провали, ако между двата сателита има отклонение дори от няколко милиметра.

Истинско пълно слънчево затъмнение ще може да се види от Северна Америка на 8 април, когато луната ще застане пред слънцето. Части от Северна Америка ще претърпят кратък период на тъмнина – рядко небесно явление, което няма да се повтори десетилетия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани