Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският външен министър заяви, че Западът отново трябва да докаже нуждата от НАТО

[post-views]
Британският външен министър заяви, че Западът отново трябва да докаже нуждата от НАТО

Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че Западът трябва „да докаже отново нуждата от НАТО“, защото Европа е изправена пред ситуацията от 1938 година, предаде ДПА.

В реч по повод 75-ата годишнина на НАТО, която се отбелязва днес, Камерън оприличи настоящата ситуация – инвазията на Русия в Украйна, с онази, с която са се сблъскали Великобритания и Франция на Мюнхенската конференция през 1938 г. по отношение на нацистка Германия.

„Това, което виждаме сега, е ясно, както и тогава. Имаме един тиранин в Европа, който се опитва да преначертае границите със сила, и съответно пред нас стоят два избора – да се примирам с този подход или да се противопоставим на този подход“, казва Камерън.

Неговото изявление повтаря смисъла на казаното от колегата му в правителството – министъра на отбраната Грант Шапс, който през януари заяви, че Великобритания е изправена пред един „предвоенен свят“, отбелязва ДПА. На свой ред генерал Патрик Сандърс, началникът на генералния щаб на британската армия, е обръщал внимание на „момента от 1937 година“, допълва агенцията.

В своята реч по време на проява, организирана от британския мозъчен тръст Кралски обединен институт за отбранителни изследвания, Камерън каза още, че НАТО трябва да да демонстрира своята „значимост“ за по-младите хора, които не са израснали във времето на Студената война.

„Смятам, че трябва отново да спечелим спора за съществуването на НАТО, и то веднъж завинаги, с аргументи, които да убедят едно ново поколение – да, това поколение би видяло заплахата от Русия за Украйна, но ние сме длъжни да се върнем назад във времето за по-солиден аргумент, който е този (1938 година)“, отбеляза Камерън, който е бивш премиер на Великобритания.

„В основата си величието на НАТО е, че позволява на държавите да изберат своето бъдеще. Мисля, че това е същността на невероятно силния, основан на ценностите довод, който младото поколение може да приеме и да осъзнае“, добави външният министър на Великобритания.

ДПА припомня, че в Брюксел – на срещата на външните министри на страните членки на НАТО, Камерън е призовал съюзниците в в алианса  да увеличат разходите си за отбрана.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани