Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военна база в столицата на Мианма беше атакувана с дронове от съпротивително движение

[post-views]
Тайландската армия засили сигурността по западната си граница с Мианма

Армейска база в столицата на управляваната от военна хунта азиатска държава Мианма – Найпидо, е била атакувана днес с дронове, съобщи правителството в сянка, предаде Ройтерс, като допълни, че отговорност за нападението е поело местно въоръжено съпротивително движение.

Агенцията прави уговорката, че информацията не е потвърдена по независим път, както и че военното правителство засега не е потвърдило атаката.

Намиращото се в изгнание Правителство на националното единство (ПНЕ) – коалиция на противникови на управляващата хунта формации, съставена след преврата от 2021 година, обяви, че нападението е извършено в Найпидо, но не представи подробности за дроновете, които са използвани, нито за щети, нанесени на базата.

По думите на говорител на клона на ПНЕ в град Найпидо, провъзгласен за столица на Мианма от хунтата, заяви, че Народните сили за отбрана са извършили нападение на две места по указания на министерството на отбраната на правителството в сянка, като не се казва нищо повече.

Ройтерс пояснява, че ако атаката бъде потвърдена, тя би била съществен удар по надеждността на армията, която е подложена на най-голямото си изпитание, откакто за първи път е взела властта в бившата британска колония през 1962 година.

Хунтата се сражава на много фронтове, за да се справи с бунтовете навсякъде в страната и да стабилизира икономиката, която е разклатена след преврата, отбелязва агенцията, като допълва, че в Мианма бушува гражданска война между армията и съюз на бунтовници от етнически малцинства с Народните сили за отбрана – съпротивително движение, родено от кървавите репресии на военните по време на протестите срещу преврата.

Назначеният от хунтата президент на Мианма Минт Суе каза миналата година, че страната е застрашена от разцепление заради сблъсъците в пограничните с Китай райони, докато миналата седмица лидерът на хунтата – генерал Мин Аун Хлайн, призова за обединение на народа и армията в борбата с подкрепяните от чужбина въоръжени групировки, които искат да унищожат държавата и да осуетят планираните избори, припомня Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани