Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кулеба призова държавите от НАТО да осигурят на Украйна повече системи „Пейтриът“

[post-views]
Кулеба призова държавите от НАТО да осигурят на Украйна повече системи "Пейтриът"

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова днес държавите от НАТО да осигурят за неговата страна повече системи „Пейтриът“. Не бих искал да развалям празника, но днес съм тук, докато Украйна понася невиждани удари с ракети и дронове от Русия, снощи Харков беше ударен с хиляди дронове, посочи той. Кулеба е на посещение в НАТО в деня, в който се отбелязва 75-годишнината от основаването на пакта.

Кулеба призова държавите от НАТО да осигурят на Украйна повече системи "Пейтриът"
Снимка: НАТО

Русия постоянно разрушава украинската икономика и градове, това е част от стратегията Украйна да бъде заличена от картата на света. Основното ми послание днес е за нуждата от комплекси „Пейтриът“, за да се запази животът на украинците и да се предпазят украинските градове, съюзниците имат предостатъчно такива системи. Само през март Украйна беше поразена от 94 балистични ракети, допълни Кулеба.

Украйна ще се присъедини към алианса и това ясно бе заявено от съюзниците, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той добави, че днес предстои заседание на Съвета НАТО-Украйна и ще бъдат обсъдени възможностите за напредък към членството на Украйна в пакта.

Подкрепата за Украйна не е благотворителност, а има отношение към нашата собствена сигурност. Обсъждаме как подкрепата да бъде трайна, устойчива и предсказуема. Изразявам признание към смелостта и решимостта на украинците и украинските въоръжени сили, добави Столтенберг.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани