Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мария Габриел: НАТО може да разчита на България за защитата на общите ценности

[post-views]
Мария Габриел: НАТО може да разчита на България за защитата на общите ценности

Мария Габриел: НАТО може да разчита на България за защитата на общите ценности
Снимка: НАТО

Присъединяването на България към НАТО преди 20 години беше не само външнополитическа, а благородна цел, защото на първо място то е приобщаване към ценностите на демокрацията, свободата и мира. Това заяви вицепремиерът в оставка Мария Габриел в словото си по повод 75-годишнината от основаването на НАТО в централата на алианса в Брюксел.

Това е и ангажимент за принос към общата сигурност. Това е споделяне на опит. Можете да разчитате на България, че ще продължи да поставя в дневния ред стратегическата важност на Черно море и Западните Балкани, добави тя.

Присъединяването на България към НАТО беше също вдъхновение за важни реформи. Благодаря на всички поколения политици, военни, представители на академичната общност и гражданското общество, които допринесоха за това България и НАТО да бъдат там, където са днес. Можете да разчитате на готовността на България да защитава общите ценности. Свободата и мирът не са даденост и трябва всеки ден да бъдат защитавани, добави вицепремиерът.

Тази година се навършват 20 години от присъединяването на България и още шест европейски държави към НАТО, и 25 години от първото разширяване на пакта след края на Студената война.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани