Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мария Габриел: Свободата, мирът и стабилността не са даденост, а трябва да се защитават всеки ден

[post-views]
Мария Габриел: Свободата, мирът и стабилността не са даденост, а трябва да се защитават всеки ден

На специална церемония в Брюксел бе отбелязана 75-ата годишнина на НАТО

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в срещата на министрите на външните работи на съюзниците в НАТО. Акцент на срещата, която се проведе на 3 и 4 април в Брюксел, бе официалната Церемония за отбелязване на 75-ата годишнина от създаването на НАТО.

„Присъединяването към НАТО за България бе не само стратегическа външнополитическа цел, но и кауза. Членството в НАТО е присъединяване към ценностите на демокрацията, свободата и мира. То е и ангажимент – за принос към колективната сигурност и споделяне на опит. Присъединяването към Алианса е и вдъхновение за няколко поколения българи и стимул за осъществяване на важни реформи“, заяви Мария Габриел.

В рамките на церемонията бяха отбелязани и годишнините на държавите, присъединили се към Алианса, през последните три кръга на разширяване – Полша, Унгария и Чехия през 1999г.; България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения през 2004г.; Албания и Хърватия през 2009г.

„Свободата, мирът и стабилността не са даденост, а трябва да бъдат защитавани всеки ден. Благодаря на всички представители на правителства, на военните сили и на гражданското общество за приноса за това България да бъде член на Алианса. Благодаря, че останахме обединени. Заедно сме по-силни. Заедно сме НАТО“, заключи Мария Габриел.

Срещата на външните министри бе разделена на три сесии за дебати по ключови за Алианса теми. Първата сесия бе насочена към предоставяне на основните политически насоки по приоритетите за срещата на върха на НАТО във Вашингтон през 2024 г. В рамките на втората сесия се проведе важна среща на Съвета НАТО-Украйна (СНУ), обявен по време на Срещата на върха във Вилнюс. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба представи актуална информация за случващото се в страната и сподели това, от което има необходимост Украйна. Третата сесия постави акцент върху сътрудничеството с партньорите от Индийско-тихоокеанския регион (Австралия, Нова Зеландия, Република Корея и Япония).

Източник: info@mfa.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани