Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атентатор самоубиец уби съоснователя на сирийска групировка, свързана с „Ал Кайда“

[post-views]
Атентатор самоубиец уби съоснователя на сирийска групировка, свързана с "Ал Кайда"

Късно вчера атентатор самоубиец задейства експлозивите си в северозападната част на Сирия, убивайки съоснователя на основната свързана с „Ал Кайда“ групировка в страната, която контролира голяма част от северозападната част, съобщи Асошийтед прес.

Някои активисти оспориха източника на експлозията, като вместо това заявиха, че дистанционно взривена бомба е убила Абу Мария ал Кахтани, чието истинско име е Майсара ал Джубури. Ал Кахтани е съосновател на „Фронта Нусра“ в Сирия – войнствена групировка, която по-късно се преименува на „Хаят Тахрир аш Шам“ и твърди, че е прекъснала връзките си с „Ал Кайда“.

Според базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека, който разполага с мрежа от активисти на терен, атентаторът е влязъл късно вечерта в къщата за гости на Ал Кахтани в град Сармада в провинция Идлиб и е детонирал експлозивите си.

Малкият анклав в северозападната част на Сирия е последната територия, контролирана от бунтовниците, припомня АП. „Хаят Тахрир аш Шам“ контролира северозападната провинция Идлиб, докато подкрепяните от Турция опозиционни групи контролират северната провинция Алепо. Повечето от 4,5 млн. души, живеещи в провинциите Идлиб и Алепо, разчитат на хуманитарна помощ, за да оцелеят, а почти половината от тях живеят в лагери за разселени лица.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани