Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Влизането ни в пакта беше трамплин към ЕС

[post-views]
Влизането ни в пакта беше трамплин към ЕС

Ако не бяхме влезли в НАТО, много вероятно щяхме да се провалим и за Европейския съюз (ЕС), така че НАТО беше големият трамплин към влизането ни впоследствие в ЕС, заяви по време на форума президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, който беше външен министър по време на присъединяването ни към Алианса. Може би, ако не броим българската рота (в НАТО – б. р.), предимно от николапетковисти през 50-те години, може да представим три политически поколения, които надграждаха това, което сме постигнали днес, допълни той.

Решителността и усилията на България за стабилността на останалата част от Балканите и Черноморския регион се оценяват много високо, обърна се по видеовръзка към участниците в конференцията Борис Рюге, помощник генерален секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката на сигурност. По думите му българските военнослужещи играят ключова роля и в Западните Балкани, в мироопазващата мисия КФОР в Косово. Борис Рюге поздрави аудиторията на български език с: „Честита годишнина!”.

Членството на България в НАТО вече 20 години е гарант за сигурността и просперитета на българските граждани, каза Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към МВнР. Тя изтъкна, че 29 март се нарежда до паметните дати в историята на модерната българска държава.

Нападението на Русия срещу Украйна има политически последствия, каза Ася Давидова, директор на дирекция „Политика за сигурност” в МВнР по време на дискусията за новата среда за сигурност в Черноморския регион. По думите ѝ със своята агресивна война в Украйна Русия иска да установи хегемония в Черноморския регион. Русия е и ще си остане най-значителната пряка заплаха за евроатлантическата зона в следващите години, добави Давидова.

Русия инвестира в способности, които биха позволили на специализирани подводници да поставят експлозиви на морското дъно, каза генерал-майор Пол Хурмуз, старши сътрудник в New Strategy Center, Румъния. „Руските служби използват дезинформация и пропаганда. Русия използва напълно способността да ескалира ситуацията в зависимост от своя интерес”, изтъкна той.

Според посланик Таджан Илдем, председател на Центъра за икономически външнополитически изследвания (ЕDАМ), Турция, трябва да си направим поуки от миналото и от настоящата война в Украйна, за да разработим солиден подход към сигурността в Черноморския регион. Русия използва Черно море и като платформа, за да излъчи сила на юг, посочи той.

Имаме два нови члена на Алианса – Финландия и Швеция, които са силни от военна гледна точка и са в челните редици в защитата на човешките права и правовата държава, отбеляза Алексиос Мариос Либеропулос, посланик на Гърция в България. Войната на Русия в Украйна даде шанс за НАТО да се реорганизира, допълни той.

Най-ново

Единична публикация

Избрани