Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въздушен спектакъл зарадва малки и големи в Долна Митрополия

[post-views]
Въздушен спектакъл зарадва малки и големи в Долна Митрополия

Красимир МИТОВ

Сложен пилотаж и акробатични фигури показаха пилотите от 12-та авиобаза

Многохилядно множество от хора, деца и възрастни от цялата страна се стекоха на летище Долна Митрополия за да бъдат съпричастни към празника-спектакъл на 12-та авиобаза по случай 82-та годишнината от създаване на летището и началото на летателната дейност. Тук, на тази полоса поколения авиатори са направили първите си полети и усъвършенствали своята леталена подготовка от бойната и гражданската авиация.

            Под звуците на тържествен марш, изпълнен от духовия оркестър на ВВС, бе посрещнато бойното знаме на базата, а командирът полковник Петър Банков посрещна заместик-началника на отбраната генерал лейтенант Цанко Стойков, който прие строя и поздрави личния състав.

            В словото си при откриване на тържеството полковник Петър Банков заяви: „Щастлив съм, че на тази достойна за уважение годишнина имаме възможност да ви посрещнем на тази полоса, дала криле на хиляди мои колеги, летци – пилоти и авиационни специалисти. Потопени в атмосферата на миналото, не бива да забравяме настоящето и да обърнем поглед към бъдещето. Дългогодишната история на летище Долна Митрополия доказа, че сме силни, когато има приемственост в опита и прилагането му в практиката. С гордост можем да заявим, че ние успяхме да вземем най-силното от своите предци и да пренесем през времето най-ценните войнски добродетели, за да можем днес с чест и достойнство да изпълняваме своя дълг към Родината.“

            В своето приветствие към участниците в тържеството се обърна генерал лейтенант Цанко Стойков с думите: „Благодаря ви за това, че съхранихте традициите, че успяхте да дадете дух и на всички млади хора, които преминаха през редовете на ВВС и успяхте да ги подготвите за предизвикателствата на новото време и продължавате с успех да вършите тази дейност. Днешният празник съвпада и с отбелязването на 20 годишнината от пълноправното ни членство в НАТО. Пред нас предстои усвояването на нови проекти, нови самолети, кораби и бойни машини на пехотата, радари и зенитно-ракетни комплекси. Вие сте тези, които ще дадат тласък на тази дейност. Бъдете достойни за благородното дело.“

            Официални лица на тържеството бяха генерал-майор Красимир Кънев – командир на СКС, бригаден генерал Димитър Георгиев – заместник-командир на ВВС, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ „Г. Бенковски“, Николай Абрашев – зам.-областен управител на област Плевен, доктор Валентин Христов – кмет на община Плевен, Страцимир Петков – кмет на община Ловеч, доцент д-р Иван Малкодански – председател на Общински съвет Плевен. Авиошоуто наблюдаваха командири на военни формирования от ВВС и гарнизон Плевен, представители на военнопатриотични организации, военнослужещи от резерва и ветерани от авиационната база през годините.

            По случай празника със заповед на командира на базата полковник Банков бяха наградени изявени военнослужещи за изпълнение на професионалните си задължения: капитан Иван Александров Иванов, лейтенант Борислав Ноев, офицерски кандидат втори клас Анатоли Панайотов и редник трети клас Георги Николов.

            С въздушен спектакъл в края на тържеството присъстващите можеха да се насладят на виртуозните изпълнения на пилотите от 12-та авиобаза с демонстративни полети на самолети Zlin – 242L, “Пилатус” – PC 9M и L-39 ZA “Албатрос” в изпълнение на прост и сложен пилотаж, прелитане в състав на смесена група и изпълнение на акробатични фигури. Главни действащи лица бяха инструкторите пилоти подполковник Валентин Иванов, майорите Тихомир Тодоров, Димитър Вачков, Борислав Цанов, Янчо Христов, Красимир Цолов, Асен Райков и капитаните Валентин Митев, Валентин Леков и Александър Иванов.

            Авиационна, самолетообслужваща и специална техника предизвика интерес за малки и големи, които се редяха на опашки да си направят снимка за спомен.

Най-ново

Единична публикация

Избрани