Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: Оръжия за Украйна – да, войски – не!

[post-views]
НАТО ще изпрати постоянен специален пратеник в Киев

Форматът и размерът на помощта за Украйна трябва да бъдат променени и инициативата за дискусия по тази тема идва от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Според публикации на авторитетни медии, неговата идея е страните от Алианса да създадат фонд от 100 млрд. долара и Северноатлантическият пакт да поеме координацията на помощта във формат „Рамщайн“ – нещо, което до сега правеха американците.

Смисълът от реализацията на тези планове е да се неутрализира възможността при евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом Америка да спре кранчето на помощта на Украйна. Това ще стане трудно, ако до средата на годината вече има постигната договорка между страните от НАТО именно Алиансът да стане „шапката“ на усилията за подпомагане на Украйна. Разбира се, около тази идея все още има много неясноти – как точно ще се формира фондът от $100 млрд, кой колко пари ще внася в него, ще абсорбира ли той всички средства, които до сега Украйна получаваше от страните от НАТО на двустранна основа.

Едно нещо обаче стана ясно за пореден път – НАТО няма да праща войски в Украйна. След срещата на външните министри на страните от Алианса Столтенберг заяви: „Не е обсъждано присъствие в Украйна на бойни части, става дума за координиране и подпомагане на Украйна отвън, както и в момента го правят натовските държави“. От това по-ясно не може да се каже – ние няма да изоставим жертвата на агресията, но ще я подпомагаме с оръжия, а не с войски.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани