Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заместник-министър Атанас Запрянов: Евроатлантическият избор е твърдо във фокуса ни

[post-views]
Атанас Запрянов е номиниран за министър на отбраната в проекта на служебен кабинет с кандидат за премиер Димитър Главчев

Членството в НАТО не е привилегия, а израз на нашата принадлежност към общите ценности

Заместник-министър Атанас Запрянов: Евроатлантическият избор е твърдо във фокуса ни

„Отстояването на нашия евроатлантически избор е твърдо във фокуса на отбранителната ни политика“. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в приветствието си на откриването на научната конференция с международно участие „20 години България в НАТО и НАТО в България“, организирана от Военната академия „Г. С. Раковски. По думите му, МО работи върху изграждането и развитието на силна и модерна българска отбрана в НАТО и Европейския съюз. Основен елемент в нея е приемствеността по отношение на националните цели и приоритети в отбраната и изпълнението на ангажиментите ни в двете организации, посочи той.

Заместник-министър Запрянов отбеляза още, че се работи за преодоляване на дефицита от способности чрез реализацията на основни инвестиционни проекти, заложени в „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.“.

„МО работи за повишаване на интереса към военната професия, защото хората в отбраната са най-важният компонент на способностите. Именно тук виждам съществената роля на ВА „Г.С. Раковски“, като онзи уникален двигател на институционалната ни система при ангажиране не само на професионално свързаните с нея кадри от въоръжените сили, но и по-активното въвличане на гражданското общество с проблемите на отбраната на страната“, каза още заместник-министър Запрянов.

„Членството в НАТО не е привилегия, а израз на нашата принадлежност към общите ценности на свобода, демокрация, върховенство на закона и на готовността ни за тяхното твърдо отстояване“, заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов при откриването на конференцията. Той подчерта, че от началото на членството си в съюза страната ни е участвала във всички мисии и операции на Алианса и се е представила достойно.

„България не може да има устойчивост и просперитет без членството си в НАТО“, каза в приветствието си началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев. Той припомни, че присъединяването на България към НАТО е основен приоритет на външната политика на България през 90-те години на миналия век. „ Приветствия на откриването отправиха председателят на комисията по отбрана в НС Христо Гаджев и съветникът Илия Милушев от името на президента на България.

Най-ново

Единична публикация

Избрани