Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова Зеландия ще сключи през следващите месеци ново партньорство с НАТО

[post-views]
Нова Зеландия ще увеличи военния си принос при наблюдението на санкциите срещу Северна Корея

Нова Зеландия се ангажира да работи в по-тясно сътрудничество с партньорите от НАТО в подкрепа на колективната сигурност и очаква да приключи преговорите по партньорството си с алианса „в близките месеци“, заяви външният министър Уинстън Питърс, предаде Ройтерс.

„Нова Зеландия се ангажира да работи заедно с партньорите от НАТО, за да допринесе за колективната сигурност, например чрез подкрепата ни за самоотбраната на Украйна“, каза Питърс след участието си в срещата на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел на 3-4 април.

Министърът заяви, че изходът от войната в Украйна ще окаже голямо въздействие върху глобалната сигурност, „и затова Нова Зеландия трябва да бъде готова да даде своя принос.“

Нова Зеландия води преговори за нов тип партньорство с НАТО, тъй като алиансът пренасочва всички споразумения по партньорство към нов модел, наречен „Индивидуално съобразена програма за  партньорство“.

„Очакваме да сключим това партньорство през следващите месеца, като договорим конкретни области на сътрудничество“, каза Питърс.

Питърс ще пътува до САЩ и се очаква следващата седмица да се срещне с държавния секретар Антъни Блинкън и с генералния секретар Антонио Гутериш, за да обсъдят важни глобални и регионални предизвикателства в областта на сигурността, съобщиха от неговата канцелария.

Той ще направи обръщение към Общото събрание на ООН относно новозеландската „дълбока загриженост относно положението в Газа“. Питърс ще се върне в Нова Зеландия на 14 април.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани