Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбранителният пакт АУКУС обмисля разширяване с цел възпиране на Китай, пише „Файненшъл таймс“

[post-views]
Отбранителният пакт АУКУС обмисля разширяване с цел възпиране на Китай, пише "Файненшъл таймс"

Тристранният отбранителен пакт АУКУС между Австралия, Великобритания и САЩ ще започне разговори за включване на нови членове, пише вестник „Файненшъл таймс“, цитиран от Ройтерс.

Според британския всекидневник Вашингтон по-конкретно настоява за присъединяването на Япония с цел възпиране на Китай.

Като се позовава на запознати източници, „Файненшъл таймс“ каза вчера, че министрите на отбраната на страните от АУКУС ще обявят утре, че ще започнат разговори, свързани с „втория стълб“ на пакта, който ангажира членовете да разработват съвместно квантови изчисления, подводен, хиперзвуков изкуствен интелект и кибертехнологии.

Те не обмислят разширяването на първия стълб, който е разработен за доставка на ядрени подводници на Австралия, допълни изданието.

АУКУС, който беше създаден през 2023 г., е част от усилията на трите страни да се противопоставят на нарастващата мощ на Китай в Индийско-тихоокеанския регион. Пекин нарече пакта опасен и предупреди, че може да предизвика регионална надпревара за въоръжаване, отбелязва Ройтерс.

В сряда помощник държавният секретар на САЩ Кърт Кемпбъл каза, че проектът за подводници на АУКУС може да помогне за възпиране на китайски действия срещу Тайван – демократично управляван остров, за който Китай твърди, че е негова територия.

Президентът Джо Байдън се опитва да засили партньорството с американските съюзници в Азия, сред които Япония и Филипините, на фона на историческото военно развитие на Китай и нарастващите му териториални претенции.

Байдън ще приеме японския премиер Фумио Кишида във Вашингтон в сряда, а на другия ден двамата ще проведат тристранна среща заедно с филипинския президент Фердинанд Маркос-младши, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани