Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел използва за първи път морската версия на системата за ПВО „Железен купол“ и свали дрон над Ейлат

[post-views]
Морската версия на израелската система за ПВО "Железен купол" отново прехвана дрон, изпратен от Йемен

Израел използва за първи път морската версия за противоракетна отбрана на своята система за ПВО „Железен купол“, като свали с нея дрон над Червено море предаде Ройтерс.

Безпилотният летателен апарат е бил насочен над Червено море към израелския пристанищен град Ейлат, в който са били задействани сирените за въздушна тревога, пояснява израелската армия. Ейлат често става мишена на изстрелвани ракети и дронове от страна на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, които демонстрират своята солидарност с воюващата в ивицата Газа радикална палестинска групировка „Хамас“, припомня Ройтерс.

Израел е дислоцирал в Червено море плавателни съдове със системи за противоракетна отбрана след началото на конфликта в Газа на 7 октомври миналата година, обяви израелската армия. Един от тези кораби е свалил дрона с новата противоракетна система, разновидност на „Железен купол“ (Iron Dome), наречена „Си Доум“ (С-Dome).

„През изминалата нощ, за първи път в историята, ракетна корвета (тип малък боен кораб – бел. ред.) от клас „Саар 6″ на израелските Сили за отбрана успешно прехвана безпилотен летателен апарат, който се приближаваше от изток и навлезе в израелското въздушно пространство в Ейлатския залив“, гласи изявление на израелската армия.

Според израелската военна компания „Рафаел“ „Си Доум“ използва същите прехващачи като наземната система за ПВО „Железен купол“, която е предназначена за ракети и дронове с малък обсег. Ройтерс отбелязва, че морските системи попълват окончателно арсенала на Израел по отношение на противоракетната отбрана, на чийто друг полюс са системите „Ароу 3“, предназначени за прехващане на балистични ракети отвъд земната атмосфера.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани