Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Киев заяви, че руснаци са разстреляли повече от 50 украински военнопленници

[post-views]
Киев заяви, че руснаци са разстреляли повече от 50 украински военнопленници

Украинската прокуратура заяви, че са й известни 54 случая, за които се предполага, че руски военнослужещи са разстреляли украински военнопленници, предаде ДПА.

Ръководителят на отдела за разследване на извършени военни престъпления към прокуратурата, Юрий Биелоусов написа в Телеграм, че са заведени общо 27 наказателни дела.

Най-скорошния случай се базира на видео от село Кринки в Херсонска област, в Южна Украйна, което е било разпространено в неделя.

Първият разстрел на украински военнопленници е бил заснет през март 2022 г.

Вече е имало съдебно решение за случай на разстрел, включващ руски войник в северната украинска Черниговска област. В повечето случаи обаче разследванията са били забавени от факта, че украинските следователи не са имали достъп до мястото на престъплението или до тялото на жертвата.

Украйна се отбранява от пълномащабното руско нахлуване повече от две години. Организацията на обединените нации е получила информации за 12 инцидента, при които 32 украински военнопленници са били застреляни между началото на декември миналата година и края на февруари. Наблюдателите на ООН са успели да потвърдят три случая.

През 2022 г. и началото на 2023 г. също така е бил документиран разстрела на 25 руски военнопленници от украински войници, отбелязва ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани