Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ предупредиха, че ще държат Китай отговорен, ако Русия завоюва още територии в Украйна

[post-views]
САЩ предупредиха, че ще държат Китай отговорен, ако Русия завоюва още територии в Украйна

САЩ предупредиха, че ще държат Китай отговорен, ако Русия завоюва още територии в Украйна, предаде Франс прес.

Предупреждението бе отправено вчера, след като Пекин поднови обещанията си за сътрудничество с Москва при посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Китай.

Високопоставеният американски дипломат Кърт Кембъл заяви, че съхраняването на мира и стабилността в Европа е „най-важната мисия от историческа гледна точка“ за САЩ.

Завоюването на територии от Русия може да „промени баланса на силите в Европа по един откровено неприемлив начин“, предупреди той.

„Казахме директно на Китай, че ако продължи, това ще има въздействие върху отношенията между САЩ и Китай. Няма да останем със скръстени ръце“, каза още Кембъл.

„Това върви против нашите интереси“, изтъкна американският представител.

АФП отбелязва, че Кембъл е направил тези си изявления в Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай, в отговор на въпрос за посещението на Лавров в Китай, по време на което китайският лидер Си Цзинпин заяви, че е готов да засили сътрудничеството с Русия.

Кембъл каза още, че Вашингтон е бил предупредил Пекин, че руският президент Владимир Путин ще нареди нахлуване на войските си в Украйна през февруари 2022 г.

Според Кембъл Китай е бил обезпокоен от първоначалните неуспехи на Русия във войната и се е опитал да възстанови „военния капацитет“ на Москва. Две години по-късно „Русия е почти изцяло реорганизирана и е сериозна заплаха за Украйна и региона“, изтъкна американският дипломат.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани