Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинската Върховна Рада прие на първо четене закон за мобилизиране на осъдени в армията

[post-views]
Украинският парламент одобри закон за военната мобилизация

Върховната Рада на Украйна прие днес на първо четене закон, допускащ мобилизацията във въоръжените сили на осъдени, съобщи Ройтерс.

Украинската Върховна Рада прие на първо четене закон за мобилизиране на осъдени в армията
Снимка: УНИАН

Агенцията отбелязва, че мярката е замислена да помогне за попълване и ротация на украинските войски след две години война с Русия.

Законопроектът предвижда затворниците, присъединили се към армията, да получат възможност за условно освобождаване. Според документа осъдените на  престъпления срещу човечеството, сексуално насилие, педофилия, предумишлено убийство, смъртоносно ПТП под въздействието на алкохол или наркотици или престъпления срещу националната сигурност, няма да могат да служат, съобщи на профила си в социалната мрежа „Телеграм“ депутатът Олексий Гончаренко.  Не е ясно какви допълнителни сили ще се присъединят към украинските въоръжени сили, ако законът бъде приет окончателно.

Колегата на Гончаренко Ярослав Железняк заяви, че текстът най-вероятно ще бъде променен преди окончателното чу гласуване, за да се премахне рискът от корупция. Все още не е определена дата за вота в Радата.

Друг закон, въвеждащ големи глоби за граждани, които не спазват правилата за мобилизация, също беше приет днес на първо четене.

Украинският парламент също така е започнала да разглежда окончателната версия на предизвикващ полемика законопроект, който да промени процеса на мобилизация в страната след месеци критики и спорове. Очаква се той да разшири възможностите на Киев да мобилизира нови сили на фона на значително намаления приток на доброволци и многобройни случаи на избягване на призовките за армията от началото на войната.

Текстът ще бъде гласуван утре.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани