Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тайландската армия засили сигурността по западната си граница с Мианма

[post-views]
Тайландската армия засили сигурността по западната си граница с Мианма

Тайландската армия засили сигурността по западната си граница с Мианма, където хунтата продължава да влиза в сблъсъци с отслабената местна армия, която претърпя редица поражения в пограничните райони, предаде Ройтерс.

Няколко автомобила на тайландската армия, оборудвани с картечници на покрива, патрулираха по улиците на тайландския град Мае Сот, в момент когато от другата страна на границата в град Миавади, се чуваха звуци от експлозии и тежки боеве, съобщиха четирима местни жители.

„Сигурността в града е по-засилена от преди. Моята съседка беше проверена от тайландски военнослужещи, когато се приближи до граничната зона“, каза гражданин на Мианма, който е жител на Мае Сот, предпочел анонимност. „Военнослужещи патрулират по границата и проверяват всички.“

Двама тайландски военни командири заявиха пред местни медии, че боевете продължават около Миавади – стратегически търговски пункт, който е бил нападнат от въоръженото крило на Националния съюз на Карен и други съюзени с него групировки, които се борят срещу хунтата.

В изявление от миналата седмица Националният съюз на Карен каза, че негови войски са атакували лагер на хунтата близо до Миавади, като са принудили около 600 служители по сигурността и техните семейства да се предадат. Говорител на хунтата отказа да даде коментар по случая.

По данни на неправителствената организация „Мрежа на Карен за подкрепа на мира“ най-малко 2000 души са били разселени в Мианма в резултат на последните боеве между бунтовниците и военните.

Военната хунта в Мианма, която взе властта с преврат през 2021 г. след свалянето на избрано гражданско правителство, се сблъскаха с редица неуспехи срещу хлабав съюз от етнически бунтовнически групи и гражданска милиция. Войските на хунтата вече са загубили контрол над обширни територии по границите на Мианма с Бангладеш, Китай и Индия, като сега военните са изправени пред най-голямото предизвикателство, откакто през 1962 г. за първи път поеха контрола над бившата британска колония.

Добре въоръжената армия също така е намалила броя на повечето си батальони под препоръчителния брой военнослужещи след месеци на безмилостни сражения и сега настоява за закон за наборна военна служба, за да набере още военни.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани