Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски на форума „Три морета“: Всичко, от което се нуждае Украйна, е нужно и за европейската сигурност

[post-views]
Зеленски в интервю за АФП: Нападението на руските сили срещу Харковска област в Украйна би могло да е само първа вълна на една по-голяма руска офанзива

Всичко, от което се нуждае Украйна, е нужно и на европейската сигурност, заяви днес президентът на Украйна Володимир Зеленски пред представители на медиите в рамките на срещата на върха на Инициативата „Три морета“ в литовската столица Вилнюс.

„Първо, искам да благодаря много за поканата. С целия ми екип сме изключително щастливи, че сме тук. Бих искал да благодаря на литовския народ за голямата подкрепа. Вие сте с нас от първите дни на пълномащабната руска война, във всичко това – това изпитание, тази трагедия. Обсъждаме с нашите партньори всичко, от което Украйна има нужда, но то е нужно и за европейската сигурност. Задача номер едно, разбира се, си остава противовъздушната отбрана“, каза украинският президент.

Зеленски спомена и атаките срещу Харковска, Одеска и Запорожка област през миналата нощ. „За нас това е най-голямото изпитание днес“, заяви украинският държавен глава.

Във Вилнюс днес се провежда деветото издание на форума на Инициативата „Три морета“. Тя е политически проект на 13 държави от ЕС, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море, сред които и България. Участват още Литва, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция. Асоциирани членове са Украйна и Молдова.

Домакинът на форума тази година – литовският президент Гинтарас Науседа, постави акцента на днешната среща на върха върху Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани