Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руската Федерална служба за сигурност твърди, че британски специални сили действат в Украйна

[post-views]
Руската Федерална служба за сигурност твърди, че британски специални сили действат в Украйна

Федерална служба за сигурност (ФСС) на Русия твърди, че подразделението за специални операции (Special Boat Service, SBS) към британските военноморски сили действат на територията на Украйна и помагат на украинските войски при военните действия срещу руската армия, предаде Ройтерс.

Войната в Украйна причини най-острата криза в отношенията между Москва и Запада от Кубинската криза през 1962 г. Руският президент Владимир Путин е заявявал, че военнослужещи на НАТО вече присъстват в Украйна. Съединените щати и ключови европейски съюзници са заявявали, че нямат планове да изпращат сухопътни войски в Украйна.

ФСС, наследник на съветското КГБ, съобщи, че е предотвратила план на британските специални сили за десант на украински саботьори на пясъчната ивица Тендра в Черно море. ФСС съобщи, че е взела в плен висш украински командос, като обяви името и рождената му дата.

Според ФСС украинските специални части са били „напътствани от военно формирование на британските специални сили, което говори за пряко участие на Великобритания в конфликта“.

Говорител на британското министерство на отбраната не е отговорил веднага на запитването на Ройтерс за коментар.

Специалните части SBS са създадени в ранните етапи на Втората световна война. Те са воювали в най-мащабните конфликти за последните 70 години, включително Корейската война, Северна Ирландия, Фолкландската война, Сиера Леоне, Афганистан и Ирак, отбелязва агенцията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани