Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна трябва да се присъедини към НАТО, заяви Борис Джонсън

[post-views]
Украйна трябва да се присъедини към НАТО, заяви Борис Джонсън

Бившият британски премиер Борис Джонсън призова Украйна да бъде приета в НАТО и да ѝ бъдат дадени правилните инструменти за борбата ѝ срещу Русия, предадоха Пи Ей медия и ДПА.

Джонсън направи това изявление на събитие на консерватори в Канада. Бившият премиер предупреди, че не бива да бъдат правени отстъпки с цел умиротворяването на руския президент Владимир Путин.

„Решението на този проблем са сигурността и стабилността, които ще дойдат с яснотата за това къде е Украйна и какво е Украйна“, изтъкна Джонсън.

„Украйна избра да е свободна, независима европейска страна, която е ориентирана на запад, към ЕС и НАТО. И Украйна трябва да се присъедини към НАТО. Това е единственият логичен вариант“, каза още бившият британски лидер.

Борис Джонсън предупреди, че страховете, че евентуалното присъединяване на Украйна към НАТО ще бъде възприето като провокация от Путин, не бива да пречат на предприемането на действия в тази посока.

„Опитвали сме това . . . и вижте докъде стигнахме по този път. До най-лошата война в Европа от 80 години“, подчерта Джонсън.

„НАТО е организацията, която вдъхва увереност и създава стабилност, тя ще донесе мир. Междувременно обаче дайте на украинците това, от което имат нужда“, призова бившият премиер.

„Украинците ще свършат работата, ако им дадем инструментите. Нека им дадем инструментите“, каза Джонсън.

Британският политик призова бившия американски президент Доналд Тръмп, който се надява да се върне в Белия дом след президентските избори в САЩ през ноември, да не оказва натиск върху Украйна да се откаже от Крим и Донбас в името на мир с Русия – слухове за подобни планове циркулират в информационното пространство, отбелязват Пи Ей Медия и ДПА.

„Ако сте партията на Роналд Рейгън, ако искате да направите Америка велика отново, тогава не започвайте новия президентски мандат на републиканците . . . с отстъпване на победата на Владимир Путин. Това би било катастрофа за Запада и катастрофа за Америка“, предупреди Джонсън.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани