Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия не трябва да обръща гръб на Мали и другите страни от региона, заяви Шолц

[post-views]
Германия и северните страни потвърдиха ангажимента си да оказват помощ на Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо"

Канцлерът на Германия Олаф Шолц иска страната му да продължи да бъде ангажирана в западноафриканските държави от региона на Сахел, които са управлявани от военни след извършени в тях преврати, предаде ДПА.

С оглед на терористичната заплаха, стабилизирането на Мали и на съседните й държави, е важно дори след изтеглянето на германските сили и след края на мисията на ООН в Мали Германия да не обръща гръб на региона, подчерта Шолц.

„По тази причина не можем и няма да обърнем гръб на този район“, заяви канцлерът по време на церемония в чест на военните, които бяха част от мисията в Мали. Шолц заяви, че диалогът с правителствата в региона трябва да продължи, дори и да е труден.

Мали и съседните на нея държави  – Буркина Фасо и Нигер, са управлявани от военни след преврати и все повече се обръщат към Русия. В края на миналата година 12 000 миротворци на ООН трябваше да напуснат Мали.

Шолц отдаде почит на около 20 000 германски миротворци, служили в Мали по време на 10-годишната мисия на Бундесвера там. Той им благодари за тяхната служба и ангажираност. Шолц увери, че мисиите за стабилизиране ще продължат да бъдат задача на Бундесвера.

Многостранната интегрирана мисия на ООН за стабилизиране в Мали отбеляза края на второто голямо разполагане на Бундесвера извън Европа след изтеглянето му от Афганистан. Тази мисия се смяташе за една от най-опасните.

По време на нея загинаха над 200 войници от така наречените „сини каски“. Сред тях бяха и двама германски пилоти. Освен това общо 12 германски войници бяха ранени при самоубийствен атентат през 2021 г. „Ние няма да забравим това“, заяви Шолц.

Мироопазващата мисия на ООН не постигна това, което си беше поставила за цел, заяви от своя страна министърът на отбраната на Германия Борис Писториус. „Но това не се дължеше на нас“.

Дори и равносметката от мисията да си остава противоречива, Писторуис похвали разполагането на войниците и цивилния персонал на Бундесвера.

През 2012 г. Северно Мали беше окупирано от сепаратистки бунтовнически групи и ислямистки милиции. Районът беше отвоюван от войници под ръководството на бившата колониална сила Франция.

През 2013 г. ООН стартира мисията си в Мали, която имаше за цел да създаде стабилност и да приложи мирното споразумение, сключено между правителството и бунтовниците. През 2021 г. военна хунта завзе властта и обърна гръб на Франция, като същевременно разшири сътрудничеството си с Русия.

Изтеглянето на Германия от Мали се проточи с месеци и беше усложнено от военния преврат в съседен Нигер, който преди това беше смятан за последния демократичен партньор на Запада от района на Сахел. Бундесверът поддържа там и военновъздушна база, чието бъдеще е неясно.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани