Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Добре дошъл на новия министър

[post-views]
Добре дошъл на новия министър

Служебното правителство с министър-председател Димитър Главчев встъпи в длъжност. Членовете на Министерския съвет положиха клетва в Народното събрание. На входа на Министерството на отбраната началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посрещна служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, който след това на церемония в зала „Тържествена” замени на поста Тодор Тагарев


„Основният принцип, на който залагам е надграждане.“ Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на церемонията в зала „Тържествена” в Министерството на отбраната (МО), на която той встъпи в длъжност като прие поста от досегашния министър на отбраната Тодор Тагарев. Сред присъстващите бяха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев, генерали, адмирали, офицери, ръководители на дирекции и структури от МО.

Преди това президентът Румен Радев издаде указ за назначаване на служебно правителство с министър-председател Димитър Главчев, както и два други указа – за насрочването на избори за членове на Европейския парламент от Република България и за предсрочни парламентарни избори. И двата вота ще са в един ден – на 9 юни 2024 г. Служебното правителство положи клетва в Народното събрание. Последваха церемонии по предаване и приемане на длъжностите – първо в Министерския съвет, а после по министерствата, като целият цикъл по смяната на изпълнителната власт отне около два часа.

Мисля, че това, което постигнахме е добра основа за мен като министър в служебния кабинет, основното е да продължим да надграждаме, заяви на цермонията в МО министър Запрянов. „Живеем в много трудно време, много опасно време. На стотици километри от нашата граница се води конфликт. Така че не можем да си позволим два месеца и половина безвремие и служебният кабинет и служебният министър особено в отбраната да се фокусират само върху провеждането на честни избори, което е записано в Конституцията. Има и много важни дейности, които трябва да продължим, да увеличим даже темпа на тяхното провеждане”, изтъкна той. И продължи: „Разбира се, основна задача са изборите.

За първи път служебно правителство се закле в Народното събрание
Фото:Прессекретариат на президента

За нас това означава да създадем организация за провеждането на изборите, като едно от приоритетните ни направления, основно са нашите контингенти, хората ни, които са на дежурство”.
По думите му приоритет ще е и завършването на стратегическия преглед на отбраната до края на юни. „Стратегическият преглед е важен, защото ще ни позволи да дефинираме нов поглед по някои проблеми, които съществуват в нашите Въоръжени сили (ВС). Те са забавената модернизация, която се опитахме да отключим до този момент и да я ускорим. Ще се опитам в тази посока да използвам добрите практики на предни служебни министри на отбраната като министър Стоянов. Служебният министър може много да направи по отношение на стартирането на инициативи, проекти, да събере достатъчно информация и когато има вече политически избрано правителство, да не започват отначало, а да продължат с този темп, който е зададен вече от вас и ние ще го продължим”, уточни министър Запрянов.

По думите му стратегическият преглед има да решава и въпроси по мобилизацията, мобилизационната готовност, окомплектоването на ВС и много други аспекти. „Ще продължим да развиваме отбранителните способности на нашите ВС като първи приоритет, защото това е конституционно задължение. ВС на страната трябва да бъдат в състояние да гарантират нейната териториална цялост, независимост, в рамките на колективната отбрана. И най-важното – да допринасят с декларираните сили и способности за колективната отбрана. Тук ще разчитам много на адмирал Ефтимов (началника на отбраната – б. р.), на военното ръководство, което трябва да преведе на езика на оперативни планове плана за Югоизточна Европа на НАТО. В това отношение Щабът на отбраната вече 10 месеца работи в две направления – и в прегледа, и в оперативното планиране”, заяви министърът на отбраната.

По решението на друг проблем – за недостига на личен състав в армията той беше категоричен: „Няма да чакаме законодателни промени. Ще трябва да се фокусираме и сега за провеждане на кампания за справяне с този некомплект, който застрашава най-вече готовността и способностите на войските”.

По думите му приоритет ще е и северноатлантическото ни членство. „България вече стои сериозно и с голяма видимост на евроатлантическата карта. Ще продължим да се подготвяме за участието в срещата на високо равнище на НАТО през юли във Вашингтон. Очаква ни активна работа и принос в това планиране в НАТО”. Той допълни, че едно от водещите направления е и помощта за Украйна. „Ще продължим да помагаме на Украйна по същия начин, както досега и ще се опитаме да ускорим тази помощ. С тревога следим ситуацията в Украйна. Битката, която се води в Украйна е и битка за нашите национални интереси”, изтъкна министър Запрянов. Той каза, че са гласувани за изпращане два пакета помощи и целта е „максимално да ускорим работата по координацията на тяхното транспортиране до Украйна и да мислим и за следващи възможности за пряка военна помощ като въоръжение и бойни припаси от това, което можем да отделим от нашите резерви”.
Министър Запрянов посочи, че за първи път ще имаме служебен кабинет с действащ парламент, което означава, че важна задача ще е и законодателната дейност: „Всички онези нормативни промени в ЗОВС, Закона за резерва и други, които Стратегическият преглед ще дефинира, трябва да бъдат защитавани и отстоявани пред Народното събрание”. Става дума за военновременния комплект на ВС, доклада за състоянието на отбраната за 2023 г. и инвестиционната план-програма. „Надявам се парламентът да разгледа тези три важни документа не само на ниво комисии, но те да влязат в пленарната зала и да бъдат утвърдени от Народното събрание”, сподели министър Запрянов.

В словото си досегашният министър на отбраната Тодор Тагарев направи своеобразен отчет
за 10-те месеца на поста: „Доволен съм, че имахме пълно разбиране на кабинета „Денков” по въпросите на отбраната”. По думите му разходите за отбрана тази година са 4,2 млрд. лв. при 2,6 млрд. лв. през 2022 г. „Това е увеличение с 60 процента на бюджета за отбрана и увеличение с една трета като процент от брутния вътрешен продукт. Особено съм доволен от това, че въпреки, че бюджетът беше факт към края на лятото на миналата година, успяхме да го изпълним практически на 100 процента. Това даде възможност както да увеличим заплатите на военнослужещите и на всички хора в отбраната с не по-малко от 10 процента през миналата година и 10 процента от началото на тази година, така и да стартираме много крупни и дълго отлагани проекти за модернизация на ВС”, изтъкна Тагарев.

Той отбеляза като военнополитически успехи практически вече решения въпрос за домакинстване на многонационален дивизионен щаб, споразуменията за противоминната група в Черно море, за презграничните въздушни операции, за регионалното командване на специалните сили. Изрази и благодарност на хората, работили по програмата за инвестиции, по проекта „Страйкър” и по други проекти. Бившият министър на отбраната посочи и два нерешени въпроси, единият от които е „че не успяхме да завършим по времето на моя мандат стратегическия преглед на отбранителната политика”. По думите му вторият проблем е, че „авиобазата, която се готви да посрещне новия боен самолет Ф-16 Блок 70 все още се реферира с име на чиновник на руската империя, може би най-известния българомразец и антисемит.
За мен това не е допустимо. Надявам се, че военното ръководство ще намери решение, за да получи тази база едно достойно име. Имаме много летци, пилоти, които са дали живота си в бой за защита на България, на българското небе и на българските граждани”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани