Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подкрепа за доклада за състоянието на отбраната

[post-views]
Подкрепа за доклада за състоянието на отбраната

На 6 май ще проведем само церемония пред Паметника на незнайния воин, не планираме да правим парад с техника и личен състав, съобщи пред журналисти в Народното събрание служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Тази година има съвпадане на Великденските празници с празника на Българската армия, даваме приоритет на общонационалното честване на Великденските празници, поясни той. „Ще оставим хората да отдадат почит първо към нашия Бог и после военните им задължения“, каза още министърът на отбраната.
За последните 10 години два пъти е спаднала конкурентоспособността на военната професия, каза министър Запрянов. Не може да се справим с некомплекта, ако не решим въпроса с атрактивността на военната професия и нейната конкурентоспособност на пазара. Тревожна е тенденцията на задълбочаване на некомплекта на въоръжените сили с личен състав. Общото число некомплект – 21,8%, не разкрива пълната картина, тъй като това е усреднено. За някои формирования процентът е по-висок.
Ако не вземем мерки, определени формирования може да загубят своята боеспособност, коментира министърът. Депутатите изразяват готовност да помогнат в това направление, каза още той. Министърът изтъкна, че Комисията по отбрана е приела много важен документ, регламентиращ състава и комплекта на военновременните формирования.
На закрито заседание парламентарната комисия по отбрана разгледа проект на решение за определяне на военни формирования и структури за допълнение на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили.
Парламентарната комисия по отбрана подкрепи Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2023 г. на заседанието си през тази седмица.

Седем депутати гласуваха „за“, двама – „против“ и двама – „въздържал се“. Въоръжените сили в сегашното им състояние могат да гарантират суверенитета и териториалната цялост, благодарение на колективната отбрана, в рамките на която се отбранява нашата страна.
Съюзните способности попълват това, което на нас не ни достига, а то е доста чувствително, заяви пред депутатите министър Запрянов.

Беше извършен преглед на отбраната и той налага да коригираме формированията, които имахме от 2013 година, утвърдени от парламента, каза министърът на отбраната.
„Нашите хора са на топ ниво подготвени“, декларира той. И уточни: „Един системен администратор майор на 10 години служба при нас получава малко над 2500 лв., в една банка тези хора се подписват за много по-големи числа и започва един процес на изтичане на кадри от Въоръжените сили в частния бизнес“.

Благодарение на парламента се увеличиха възнагражденията в академичния състав, посочи Запрянов. В същото време обаче се получава дисхармония и един младши офицер асистент с това увеличение ще получава 3000 лв., което е нормално за такъв пост, но толкова остава заплата на един бригаден генерал, командир на бригада.

Тази дисхармония не е желателна и увеличението на заплащането в МВР води до това, че голяма част от нашите войници започват да се пренасочват да работят в Министерството на вътрешните работи, коментира служебният министър.
Надявам се в следващите дни да има много добри новини за аварийни и спешни мерки за решаване на основните проблеми на армията, заяви председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев. Всички парламентарни групи се държат национално отговорно, коментира той.
Нуждите на армията трябва да бъдат обект на консенсус в обществото, заяви пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„В последните години говорим за рязко влошената среда за сигурност. Последствието за Българската армия е, че задачите се увеличиха много. Имахме COVID-19, мигрантска криза, над 400 души на границата. Натоварването непрекъснато се увеличава. Некомплектът пряко влияе върху натоварването на личния състав“, коментира адмирал Ефтимов.

Стремим се да не допуснем да се отрази върху качеството на изпълнението на задачите, добави той. „Трябва да се вземат мерки. Не искам всяка седмица на бюрото ми да има рапорти от напускащи офицери“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани