Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Представител на „Хамас“ казва, че прекратяването на огъня е необходимо, за да се открият и освободят израелските заложници

[post-views]
Газа

Съдбата на заложниците, държани в ивицата Газа, може да бъде изяснена само по време на прекратяване на огъня, според високопоставен член на палестинското движение „Хамас“, предаде ДПА.

Част от преговорите се водят, за да се постигне споразумение за прекратяване на огъня, „за да има достатъчно време и сигурност за събиране на окончателни и по-точни данни за пленените израелци“, заяви в „Телеграм“ Басем Наим, член на политическото крило на „Хамас“.

Похитените се намират на различни места в Газа и са в ръцете на различни групировки, се казва в изявлението на Наим. Някои от тях лежат и „под развалините“ заедно с убити палестинци, допълва той. „Преговаряме да получим тежко оборудване за тази цел“, заяви служителят на Хамас.

Наим коментира и публикации в медии, че „Хамас“ е отхвърлил неотдавнашното компромисно предложение на САЩ за прекратяване на огъня, защото не е могъл да освободи 40 заложници в първата фаза на предложената сделка в три етапа. Според съобщенията в медиите първата фаза е предвиждала освобождаването на жени, войници, мъже над 50 години и на мъже под 50 години със сериозни медицински проблеми. По време на последните преговори обаче „Хамас“ заявил, че не разполага с 40 живи заложници от тези категории. Това породи опасения, че значително повече от заложниците може да са мъртви, отколкото се смяташе към момента.

Според съобщенията в медиите компромисното предложение на САЩ е било представено от директора на ЦРУ Уилям Бърнс на преговорите в египетската столица Кайро в неделя.

Предложението предвиждало „Хамас“ да се освободят 40 заложници в замяна на 900 палестински затворници – включително 100 осъдени на доживотен затвор за убийство на израелци – в хода на шестседмично прекратяване на огъня.  Израел от своя страна щял да позволи на до 150 000 разселени палестинци да се завърнат в северната част на ивицата Газа, съгласно предложението.

„Хамас“ настоява за постоянно прекратяване на огъня и за изтегляне на израелските войски от оспорваната крайбрежна зона. Израелското правителство оставя отворена възможността за продължаване на бойните действия след прекратяване на огъня. Тъй като Израел и „Хамас“ не разговарят директно помежду си, САЩ, Катар и Египет действат като посредници между тях в преговорите.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани