Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Румен Радев ще награди изявени пилоти и ще участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката

[post-views]
Президентът Румен Радев ще награди изявени пилоти и ще участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката

Президентът Румен Радев ще награди изявени пилоти и ще участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката на 12 април, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени военни пилоти от 16:00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката. Сред удостоените ще бъде генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов, който в периода 1997-2002 г. е началник на Главния щаб на Военновъздушните сили, а пилотската си кариера завършва с пролетени 2500 часа на седем типа самолети – от Як-11 до МиГ-29. Отличието ще бъде връчено и на генерал-майор (о.з.) Евгени Манев, който в периода 2003-2008 г. е началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, а като пилот има пролетени повече от 3000 часа, основно на изтребителите  МиГ-21 и МиГ-29. Заместник-председателят на Българската авиационна асоциация подполковник (о.з.) Динко Динков също ще бъде сред отличените. След 14 години в изтребителната авиация с пролетени повече от 1900 часа, той преминава в гражданската авиация, където пролетява още 21 000 часа. Почетният знак на президента ще бъде връчен и на подполковник (о.з.) Петър Кръстев, който през годините заема летателни и инструкторски длъжности на военни летища, където лети на изтребителите МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-23, а по-късно преминава в гражданската авиация, като завършва летателната си кариера с пролетени общо 13 000 часа.

Държавният глава ще приветства гостите на събитието в Централния военен клуб по повод честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов от 18:00 часа. Събитието е организирано от Военновъздушните сили, Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките (БАН) и Фондация „Български ВВС“.

На 10 април тази година се навършиха 45 години от полета на първия български космонавт – подполк. Георги Иванов, с командир съветският космонавт Николай Рукавишников на борда на кораба „Союз-33“. Корабът е изстрелян от космодрума Байконур (дн. в Казахстан) на 10 април 1979 г. Двамата прекарват в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута. На 12 април 1979 г. при изключително сложна обстановка корабът се завръща, след като извършва 31 пълни обиколки около Земята.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани