Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ призоваха страните от региона да упражнят натиск над Иран да не се меси във войната в Судан

[post-views]
САЩ призоваха страните от региона да упражнят натиск над Иран да не се меси във войната в Судан

САЩ призоваха страните от региона да упражнят натиск над Иран да не се меси във войната в Судан, предаде Ройтерс.

Вашингтон не води директни разговори със страните, обвинени, че подклаждат конфликта в Судан и насърчава регионалните страни да упражнят натиск върху Иран да не се ангажира във войната в африканската страна, заяви постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Ройтерс съобщи в сряда, че дронове иранско производство помагат на армията да преобърне ситуацията в конфликта, като възпре напредъка на паравоенните Сили за бърза подкрепа и си върни територии около столицата на Судан. Ройтерс се позоваваше на местни военни, на шестима ирански източници, на дипломати и на регионални представители. Всички те са пожелали да запазят анонимност. Източниците са казали, че военните в Судан са купили ирански дронове през последните месеци.

Войната в Судан обрече милиони хора на глад и породи втората най-голяма криза с бежанци и разселени хора в света. Войната предизвика и вълна от убийства на етническа основа и сексуално насилие в Дарфур.

Според експерти на ООН Силите за бърза подкрепа са подпомагани от съседни африкански страни, в това число и Чад, Либия, Южен Судан. Експерти казват, че твърденията за материална подкрепа за силите, идваща от Обединените арабски емирства, са достоверни. ОАЕ казва, че ролята му в Судан е фокусирана върху хуманитарна подкрепа и призиви за деескалация.

Томас-Гринфийлд разкритикува мълчанието на света относно конфликта в Судан  в момент, в който тази страна се разпространяват  шарката и холерата, а гладът настъпва. Тя заяви, че САЩ скоро ще увеличат значително финансовия си принос за подпомагане на Судан.

На 15 април се навършва една година от войната в Судан. В нея загинаха хиляди хора, а над 8,5 милиона души бяха прогонени от домовете им. Инфраструктурата на страната беше унищожена.

В понеделник в Париж ще има международна конференция за Судан и за съседните страни. Тя е организирана съвместно от Франция, Германия и ЕС и цели набиране на средства за справяне със суданската криза.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани