Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел предприе нови атаки в Газа и южната част на Ливан

[post-views]
Ройтерс: Какво съдържат трите фази на предложението за прекратяване на огъня, с което се е съгласил "Хамас"

Израелските сили са атакували нови цели в ивицата Газа и в южната част на Ливан, съобщиха днес официални лица на фона на нарастващите страхове за разширяване на кризата в Близкия изток, съобщи ДПА.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) днес съобщиха, че са нанесли артилерийски удар по обект в Газа, откъдето снощи са били изстреляни няколко прехванати в последствие ракети към Израел. Бойни самолета са разрушили три установки за изстрелване заедно с 20 ракети, докато в петък повече от 30 цели в различни части на палестинския анклав са били атакувани от въздуха.

Според ЦАХАЛ израелската пехота също е продължила борбата си срещу екстремистката палестинска групировка „Хамас“.

Съобщава се, че при въздушните удари е разбит голям военен обект на подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ край южния ливански град Рихан. Няма официално потвърждение от Ливан или данни за възможни жертви.

От началото на кризата в Газа през октомври миналата година по границата между Израел и Ливан ежедневно има обстрели. Според наблюдателите засега страните се придържат към принципа за реципрочност и не ескалират допълнително ситуацията. Това обаче може да се промени внезапно, ако Иран призове „Хизбула“ да засили атаките срещу Израел в отговор на предполагаемия израелски ракетен удар по иранското консулство в Сирия на 1 април, при който загинаха няколко висши ирански офицери.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани