Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Как работят българските Телеграм проксита на Кремъл

[post-views]
Как работят българските Телеграм проксита на Кремъл

Биолаборатории, неонацисти, референдум – нашенските путинисти предъвкват руските пропагандни дъвки

Ето Бузиашвили, Саяра Мамадова

Управляваните от Кремъл Телеграм канали сеят неистини в българския информационен пейзаж, които прокремълските канали след това разширяват, за да достигнат до по-широка аудитория. Лабораторията за дигитални разследвания към американския Атлантически съвет (DFRLab) идентифицира три канала, управлявани от Кремъл или от свързани с Кремъл субекти в България, които се усилват от 23-те български прокремълски канала. Проруските българоезични канали обаче не разчитат само на тези източници на съдържание; те също така публикуват свои собствени измамни разкази. Анализираните канали популяризираха антизападни и антиукраински настроения сред хилядите си абонати.

Руските операции за влияние, насочени към България, вече са довели до дълбока поляризация и разделение в страната. А също и до офлайн последици, като например протести срещу вноса на украинско зърно. Поради приликите между българския и руския език, последният е широко разбираем и говорим в България. Това допринася за дезинформационната екосистема на България, която е по-податлива на рускоезични информационни операции.

Въпреки че Фейсбук е най-популярната социална медийна платформа в България, Телеграм, заедно с други приложения за съобщения, „набира популярност, отчасти защото улесняват избягването на законови ограничения или стандартите на общността на Фейсбук“, според доклада за 2023 г. на института „Ройтерс“.

Българоезични канали

DFRlab идентифицира 23 прокремълски канала на български език с общо над 65 000 абонати. Повечето от каналите са създадени през 2022 г. след инвазията на Русия в Украйна, но някои от тях датират от преди войната и са създадени през 2021 г., докато други се появяват през 2023 г. Само три от 23-те канала посочват, че са проруски в описанието си. Други канали се описват като доставчици на „нецензурирани новини“, информационни платформи или застъпници за „освобождението“ на България от НАТО, САЩ и Запада.

Най-популярният канал в набора от данни е Bgmilitary, с 13 260 абонати, който претендира да бъде официална платформа на Военния съюз „Васил Левски“, проруско българско паравоенно формирование. Според доклад на Bellingcat през 2019 г. групата използва миграционната криза в Европа, за да извърши „граждански арести“ на мигранти. Групата има история в насърчаването на кампании против НАТО и ЕС. През 2022 г. София започна разследване на предполагаемите престъпления, извършени от проруската паравоенна група. В началото на 2024 г. българските власти приключиха разследването, заявявайки, че „не могат да разкрият престъпната дейност“.

Друг популярен канал е InfodefBULGARIA, който DFRLab по-рано идентифицира като част от по-широка прокремълска мрежа, насочена към потребители на Telegram в най-малко 26 държави и на 10 езика. От ноември 2020 г. до март 2024 г. каналът с най-голям брой публикации беше KwisatzHaderakh с повече от 75 419 съобщения. Следва bulgariaz с повече от 51 856 съобщения. И двата канала са анонимни. Освен това обемът на публикациите за всички канали се увеличи в началото на 2024 г.

Мрежов анализ

DFRLab картографира клъстера от канали, за да разбере по-добре как те взаимодействат един с друг. Форуърдите бяха събрани от двадесет и трите канала чрез TG Collector. Споменаванията бяха анализирани ръчно чрез систематични заявки на 22-та канала. Също така прегледахме данните за споменавания за препращания, за да избегнем дублиране.

Двадесет и два от 23-те канала се усилват един друг 11 918 пъти. Каналите с най-много споменавания и споделяния са Za_PraVda (2066), efir_info (1699) и bulgariaz (1566). Темите, обхванати в кръстосано публикуваните канали, варираха, но включваха антинатовски доклади, антиукраински публикации, дискусии за вътрешни политики и призиви за мобилизация. Например на 4 февруари 2024 г. 6 канала от клъстера публикуваха идентично съобщение, съдържащо видео репортаж, призоваващ българите да подпишат петиция за провеждане на национален референдум за неутралитет на България. Постът популяризира насаждащ страх разказ, който твърди, че България ще бъде въвлечена във война с Русия, ако не остане „неутрална“ спрямо войната срещу Украйна.

Предложеният референдум не е нов в България. Комитетът „Референдум за мир и солидарност“, съставен от прокремълски фигури, преди това се застъпи за провеждането на референдум, който да определи дали България е неутрална страна, която няма да подкрепи Украйна. Комитетът организира протести в българските градове, като се съобщава, че събира подписи на демонстранти за петицията за референдума. Руски медии отразяваха протестите. DFRLab установи, че организаторите на протеста са създали група в Telegram за събиране на подписи за референдума, но тя е имала само 1377 членове към 18 март 2024 г.

Друг широко разпространен пост в Телеграм насърчи българите да се мобилизират онлайн, за да протестират срещу политиката на правителството спрямо Украйна. Пет канала в клъстера споделиха една и съща публикация, призовавайки българите да предприемат действия и да подкрепят Русия срещу „корумпираното правителство на Украйна“.

Анализирайки препратените публикации, DFRLab идентифицира още 2482 нови канала, които бяха разширени от основния клъстер. Сред тях са тези на прокремълската българска журналистка Диляна Гайтанджиева, кремълският пропагандист Владимир Соловьов, фалшивата прокремълска платформа за проверка на факти War on Fakes и други български канали, които често публикуват конспиративни теории.

DFRlab също так установи, че най-малко три канала, свързани с Кремъл, фокусирани върху България – Руското посолство в България, Фондация за стратегическа култура и Руски дом в София – биват усилвани от клъстера от споменатите вече 23 канала. Според украинския правителствен уеб портал „Война и санкции“, Фондацията за стратегическа култура е „тясно свързана“ с руските разузнавателни служби, насочена е към чуждестранна публика с дезинформация от Кремъл и насърчава действия, дестабилизиращи Украйна. Организацията е санкционирана от няколко западни държави. Руски дом в София е едно от задграничните представителства на Россотрудничество, Федералната агенция на Русия за сънародниците, живеещи в чужбина, и международното хуманитарно сътрудничество. Агенцията служи като организация-чадър за руски агенти на влияние и финансира операции за влияние в цяла Европа.

Свързаните с Кремъл канали разпространяваха конспиративни теории, които по-късно бяха разширени от прокремълските канали. Един пример е свързан с добре документирания разказ за „финансирани от САЩ биолаборатории“, който е използван от Кремъл, за да дискредитира Съединените щати, да представи пв погрешна светлина отношенията между Вашингтон и Киев и дори да оправдае нахлуването в Украйна.

Фалшивият и широко разпространен кремълски наратив, според който САЩ управляват биолаборатории в Украйна или че Западът подготвя нова тактика, включваща „специален химически пояс“, беше разпространен и на български език. Тези разкази първо се разпространяват чрез медиите, притежавани от Кремъл, след което се разширяват от официални канали, свързани с Кремъл, като руското посолство в София.

Анализираните прокремълски български канали прокараха подобни дезинформационни разкази, включващи биолаборатории, най-малко 27 пъти, илюстрирайки как се развива разказът. Десет от публикациите бяха споделени във вече изтрития канал @BGBzC. Сред тях е фалшива публикация, в която през януари 2024 г. се твърди, че журналистката Диляна Гайтанджиева е открила „доказателства“, че американски биолаборатории в България провеждат „опасни експерименти“.

Гайтанджиева е българска журналистка за връзки с Кремъл

Нейното „разследване“ беше развенчано от няколко организации за проверка на фактите, включително DFRLab.

Свързаните с Кремъл канали прокараха друг фалшив разказ, който обвиняваше украинските „неонацисти“ в насочване към цивилно население с подкрепата на западните съюзници, като същевременно твърдеше, че Русия има морално високо ниво, тъй като атакува само военни цели. Това невярно твърдение беше разпространено в няколко публикации от руското посолство в България. Прокремълските български канали също активно разшириха това твърдение, спомагайки за по-нататъшното замърсяване на българското информационно пространство с фалшиви разкази.

Най-ново

Единична публикация

Избрани