Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството на Хаити издаде дългоочаквания указ за преходен политически съвет

[post-views]
Правителството на Хаити издаде дългоочаквания указ за преходен политически съвет

Правителството на Хаити издаде в петък дългоочаквания указ за сформиране на деветчленен преходен политически съвет – стъпка, която трябва да доведе до възстановяване на сигурността в страната, предаде агенция Ройтерс.

Указът бе публикуван в официалния вестник на Хаити заедно с имената на девет политически партии или социални сектори, които ще бъдат представени в съвета, включително двама наблюдатели без право на глас. Указът обаче не съдържа конкретни имена и остава неясно кога те ще бъдат съобщени, отбелязва Ройтерс.

Преди месец, на фона на ескалация на насилие от страна на улични банди в столицата Порт о Пренс, премиерът Ариел Анри заяви, че подава оставка до назначаването на негов приемник, което трябва да стане от преходния политически съвет. Първоначално се очакваше, че за тази стъпка ще са необходими няколко дни, припомня Ройтерс.

Указът, издаден в петък, призовава съвета да участва в съставянето на „приобщаващ кабинет от министри в съгласие с министър-председателя“. В указа се съдържат и правила за участие в самия съвет, като забрана в него да влизат хора със съдебно минало.

Планът за преходен съвет бе договорен с посредничеството на Карибската общност преди Ариел Анри да подаде оставка. В указа се казва, че съветът трябва „бързо“ да избере нов премиер, но не се поставя срок.

Близо 95 000 души избягаха от столичния район през последния месец, след като въоръжени банди поеха контрола. Жителите на Хаити страдат от недостиг на основни стоки, тъй като ключовите пристанища остават затворени.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани