Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел поиска извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН заради иранското нападение

[post-views]
Украйна и още 50 страни обвиниха в ООН Русия в "лицемерие"

Израел поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде осъдена атаката на Иран и за да бъде обявен Корпусът на гвардейците на Ислямската революция за терористична организация, предаде Ройтерс.

„Иранското нападение е сериозна заплаха за световния мир и сигурност и аз очаквам Съветът да използва всички средства, за да предприеме конкретни действия срещу Иран“, каза в „Екс“ постоянният представител на Израел в световната организация.

Заседанието ще се проведе днес в 20:00 ч. по Гринуич (23:00 ч. българско време), съобщи пред журналисти постоянното представителство на Малта, която председателства този месец Съвета за сигурност, предаде Франс прес.

Иран призова Съединените щати „да стоят настрана“. „Това е конфликт между Иран и бандитския израелски режим, от който Съединените щати ТРЯБВА ДА СТОЯТ НАСТРАНА!“, заяви в „Екс“ иранското постоянно представителство. „Извършени въз основа на член 51 от Устава на ООН, отнасящ се до легитимната самоотбрана, военните действия са в отговор на агресията на ционисткия режим срещу нашия дипломатически комплекс в Дамаск“, се казва в публикацията.

„Случаят може да се смята за приключен. Ако обаче израелският режим допусне нова грешка, отговорът на Иран ще бъде значително по-строг“, предупреди дипломатическото представителство.

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш заяви, че „осъжда категорично силната ескалация“ и призова за „незабавно спиране на военните действия“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани