Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гутериш заяви, че Близкият изток е на ръба, а силовите актове на отмъщение са забранени от международното право

[post-views]
Шефът на ООН призова за "спешно понижаване на напрежението" в Близкия изток

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш заяви днес на спешното заседание на Съвета за сигурност към ООН, че Близкият изток е на ръба и че актовете на отмъщение с употребата на сила са забранени от международното право, предаде Ройтерс.

„Близкият изток е на ръба. Хората в региона са изправени пред реалната заплаха от опустошителен пълномащабен конфликт. Сега е моментът тази заплаха да се обезвреди и напрежението да деескалира – момент да бъде проявена максимална сдържаност“, заяви Гутериш в Ню Йорк.

Той напомни на страните членки на ООН, че е забранена като цяло употребата на сила срещу териториалната цялост и политическата независимост на която и да е държава.

„Трябва да се подели отговорността за незабавното прекратяване на огъня в ивицата Газа, за безусловното освобождаване на заложниците и за безпрепятствената доставка на хуманитарна помощ“, заяви още Гутериш.

Спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН бе свикано заради атаката на Иран срещу Израел с дронове и ракети през миналата нощ, която бе отговор на предполагаемия израелски удар срещу иранското консулство в сирийската столица Дамаск на 1 април. При нападението бяха убити висши командващи в Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР).

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани