Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Морската версия на израелската система за ПВО „Железен купол“ отново прехвана дрон, изпратен от Йемен

[post-views]
Морската версия на израелската система за ПВО "Железен купол" отново прехвана дрон, изпратен от Йемен

Британската компания за морска сигурност „Амбри“ съобщи снощи, че израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) са прехванали безпилотен летателен апарат в близост до израелския пристанищен град на Червено море Йелат, предаде Ройтерс. Агенцията уточнява, че според „Амбри“ дронът е бил изпратен от територията на Йемен.

От „Амбри“ са съобщили още, че вчера се отчетени необичайно високи нива на засичане на обекти в обсега на радарната система (Автоматична система за идентификация) до крайбрежието на Ейлат и съседното йорданско пристанище на Акаба.

„Това бе резултат от предприетите контрамерки по отношение на електронните военни действия“, се казва в изявлението на компанията.

„Чрез системата за прововъздушна отбрана „Си Доум“ бойният ракетен кораб „Саар 6″ успешно прехвана безпилотен летателен апарат, който приближи израелското въздушно пространство от югоизток“, гласи публикация на ЦАХАЛ от снощи в социалната платформа „Екс“.

„Си Доум“ е морската версия на израелската система за ПВО „Железен купол“ („Айрън доум“). За първи път в историята тя бе вкарана в действие във вторник, когато прехвана изпратен от Йемен дрон също над Ейлат, припомня Ройтерс.

Ейлат често става мишена на изстрелвани ракети и дронове от страна на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, които демонстрират своята солидарност с воюващата с Израел в ивицата Газа радикална палестинска групировка „Хамас“, отбелязва агенцията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани