Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски призовава за повече западна подкрепа за Украйна, давайки за пример Израел

[post-views]
Зеленски в интервю за АФП: Нападението на руските сили срещу Харковска област в Украйна би могло да е само първа вълна на една по-голяма руска офанзива

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призивите си за активна подкрепа на Запада за неговата страна срещу руската инвазия, давайки за пример западната подкрепа за Израел при атаката от Иран, предаде ДПА.

Ясно е, че не всички украински съоръжения могат да бъдат предпазени от атаки, написа днес Зеленски в „Телеграм“ след среща на върховното командване на украинските въоръжени сили. „Интензивността на руските атаки обаче изисква по-голямо единство“, допълни украинският президент.

Защитавайки Израел, свободният свят показа, че единството не само е възможно, но също така е и 100 процента ефективно, заяви Зеленски. „Решителните действия на съюзниците осуетиха успеха на терора и загубата на инфраструктура, като накараха агресора да се опомни“, написа украинският лидер, имайки предвид безпрецедентната атаката на Иран срещу Израел през уикенда.

Същото може да бъде направено и за защита на Украйна от терора, която също като Израел не е член на НАТО. “ И това не изисква задействането на член 5, а единствено политическа воля“, посочи Зеленски.

Според член 5 от Устава на НАТО, атака срещу една държава членка „ще се смята за нападение срещу всички членове на алианса“. Зеленски вече призова вчера, броени часове след отразяването на атаката на Иран срещу Израел, на Украйна да бъде оказана същата подкрепа, както на еврейската държава.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани