Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Има предложение за известно време да се запазят нивата на основните заплати и в новия Колективен трудов договор, каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева

[post-views]
Има предложение за известно време да се запазят нивата на основните заплати и в новия Колективен трудов договор, каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева

Има приемливо за всички страни предложение, според което за известно време да се запазят нивата на основните заплати в новия Колективен трудов договор (КТД). Това каза за БТА министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева преди заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване. Всички се обединяваме около тази идея, като вероятно срокът ще бъде толкова, колкото е необходимо, допълни д-р Кондева. По думите ѝ предложението е направено от синдикатите. Трябва да анализираме ситуацията и след това да вземем други решения, ако е възможно, допълни тя, уточнявайки, че се очаква информация от болниците за изпълнението на дейностите по рамковия договор и нивата на възнагражденията.

Много е нисък процентът на държавните и общинските болници, които успяват да достигнат заложените в сегашния КТД основни заплати, посочи още д-р Кондева. В отговор на въпрос дали смята, че ако от юни започнат да се налагат санкции на болниците, които не достигнат основните заплати в сегашния КТД, ситуацията ще се нормализира, д-р Кондева каза, че не смята така. В момента данните са много противоречиви и очакваме актуалната информация от лечебните заведения, добави тя. 

По-рано днес от КНСБ съобщиха, че работодателските организации в здравеопазването за втори път не са участвали в заседанието на Отрасловия съвет по здравеопазване, на което е трябвало да се обсъдят текстовете от проекта на новия КТД.

От организациите казаха за БТА, че искат анализи и оценка на въздействието на досегашния договор и мотиви за новите предложения, които все още на са получили.

(БТА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани