Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът на Италия Серджо Матарела пристига на двудневно официално посещение в България на 17 и 18 април по покана на президента Румен Радев

[post-views]
Румен Радев обсъди преодоляването на кризата, породена от коронавируса, с президента на Сърбия Александър Вучич

Президентът на Италия Серджо Матарела пристига на двудневно официално посещение в България на 17 и 18 април по покана на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Във фокуса на разговорите ще бъдат развитието на двустранните отношения в областта на икономиката, отбраната, подобряването на регионалната транспортна свързаност, науката, културата и образованието, както и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, става ясно още от съобщението.

Серджо Матарела ще бъде посрещнат с официална церемония от своя домакин Румен Радев и съпругата му Десислава Радева от 15:45 часа на площад „Св. Александър Невски“. Президентът на Италианската република ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.  

На „Дондуков“ 2 държавните глави на България и Италия ще проведат среща „на четири очи“, след която ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации. В 17:35 часа Румен Радев и Серджо Матарела ще направят съвместни изявления за медиите в Гербовата зала, допълват от прессекретариата на държавния глава.

В четвъртък президентите на България и Италия ще посетят учебен полигон „Ново село“, където ще бъдат посрещнати с почетен караул от състава на Многонационалната бойна група. Румен Радев и Серджо Матарела ще се запознаят с мисията и дейността на формированието, на което през октомври 2022 година Италия пое ролята на рамкова държава. При посещението ще бъде изложен статичен показ на въоръжение и техника и двамата президенти ще проведат срещи с българския и италианския контингент.    

По повод посещението на Серджо Матарела от Столична община обявиха временна организация на движението в София на 17 април.

(БТА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани