Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Киевският режим препродава част от западните оръжия, за да спечели от конфликта

[post-views]
ДЕЗИНФО: Киевският режим препродава част от западните оръжия, за да спечели от конфликта

Някои от оръжията, пристигащи на украинска територия, в крайна сметка се препродават на черния пазар от киевския режим в опит да спечели колкото е възможно повече от конфликта и с одобрението на Запада. Един от най-пресните примери е появата на произведени в САЩ пушки M16 в тъмната мрежа.

ОТГОВОР

Повтарящ се разказ за дезинформация, насочен към дискредитиране на западната подкрепа за Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия.Не са дадени доказателства в подкрепа на твърдението, че Киев препродава оръжия като произведени в САЩ пушки M16 в тъмната мрежа.Тези твърдения изглеждат умишлена манипулация, целяща да преувеличи тези рискове като част от прокремълските усилия за дискредитиране на подкрепата на Запада за Украйна, включително трансфер на оръжия, срещу агресията на Русия.В доклад на BBC от 24 септември 2022 г. се посочва, че „руските държавни медии твърдят, че украинците продават дарени от САЩ оръжия в тъмната мрежа. BBC разследва един такъв пазар, разговаря под прикритие с онези, които очевидно продават оръжия, и събра доказателства, които предполагат рекламите за оръжия са фалшиви“.Така BBC откри няколко продавачи на същия пазар, споменат от руските държавни медии. Те казаха, че продават оръжие на НАТО, а геолокацията им беше Киев (името на столицата на Украйна е изписано грешно на украински). Един от основните продавачи твърди, че е сключил 32 успешни сделки за продажба на произведени в САЩ карабини [вид автоматична пушка], пистолети и други пушки, за които се твърди, че са доставени в Украйна. BBC обаче установи, че много от снимките на оръжията не са такива, каквито изглеждат – снимките са стари и манипулирани.

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/the-kyiv-regime-resells-some-of-the-western-weapons-to-profit-from-the-conflict/

Превод:Стоян Марков

Най-ново

Единична публикация

Избрани