Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов проведе двустранни срещи по време на конференцията в рамките на Кримската платформа

[post-views]
Министърът на отбраната Атанас Запрянов проведе двустранни срещи по време на конференцията в рамките на Кримската платформа

Поредица от двустранни срещи проведе министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа в София на 15 април.

В рамките на срещата с помощник-държавния секретар Джеймс О‘Брайън по Европейски и Евразийски въпроси от Държавния Департамент на САЩ министър Запрянов запозна американския представител с приоритетите на служебното правителство в сферата на отбранителната политика. Акцент беше поставен върху продължаване на усилията за оказване на необходимата подкрепа за Украйна. Също така подчерта евроатлантическата ориентация на правителството като открои значението на НАТО за нашата страна и очерта очакванията на България от предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон. Посочено беше, че в рамките на своите ограничени правомощия служебното правителство ще продължи усилията за повишаване както на способностите и модернизацията на българските въоръжени сили, така и на социалния статус на българските военнослужещи. Конкретен успех в тази насока е разглежданото от българския парламент увеличение на месечното възнаграждение на военнослужещите с 30%.

В този контекст беше изказана признателност за подкрепата, която САЩ оказват на българската страна, и готовност за продължаване и надграждане на съвместните инициативи, провеждани по линия на двустранното сътрудничество в отбраната.

На свой ред помощник-държавният секретар Джеймс О‘Брайън даде висока оценка на усилията, които българската страна полага, и потвърди американската подкрепа за България.

На среща с Ангъс Лапсли, помощник генерален секретар по отбранителна политика и планиране на НАТО, основни теми бяха руската агресия в Украйна, черноморската сигурност, адаптацията на Алианса към съвременните и бъдещи предизвикателства. Обсъдени бяха новите подходи в отбранителното планиране, конкретните направления за развитие на въоръжените ни сили, както и по-важните въпроси от дневния ред на предстоящата Среща на върха във Вашингтон.

По време на срещата с държавния секретар на Румъния Симона Коджукару бяха обсъдени следните ключови въпроси: постигнатия напредък по подготовката и предстоящото подписване на Меморандум за създаване на Регионално компонентно командване на специалните операции (R-SOCC), готовността за прилагане на Меморандума за разбирателство относно създаването на Противоминна военноморска група в Черно море (MCM Black sea) и Морската координираща функция.

Двете страни постигнаха съгласие проектът на Меморандума за разбирателство относно създаването на Регионално компонентно командване на специалните операции да бъде подписан по време на Срещата на министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО (13 – 14 юни 2024 г.) в Брюксел, Кралство Белгия.

След като Турция обяви, че процедурата по ратификация на Меморандума за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море е завършила, министър Запрянов и държавният секретар Коджукару набелязаха последващите стъпки по прилагане на залегналите в Меморандума принципи за операционализиране на Противоминната група. По отношение на заявената от страна на Република България готовност да поеме отговорност за работата по Морската координираща функция и двете страни отбелязаха, че е необходимо по-засилено присъствие на НАТО в региона на Черно море. Както България, така и Румъния са готови да дадат своя принос за усилване на Югоизточния фланг на НАТО.

На среща с държавния министър на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия лорд Тимъти Минто фокус на дискусиите бяха двустранните отношения в областта на отбраната, перспективите за развитие на военното сътрудничество и въпроси от актуалния дневен ред на сигурността.

Събеседниците оцениха конструктивния диалог по въпросите на сътрудничеството в областта на отбраната между двете държави. Министърът на отбраната изрази благодарност за подкрепата на Обединеното кралство за повишаване на бойните способности на българските въоръжени сили и оперативната им съвместимост, както и ангажираността на Обединеното кралство за гарантиране сигурността в Черноморския регион, киберсигурността и контрадезинформацията.

Министър Запрянов подчерта твърдата подкрепа на България за независимостта, суверенитета на Украйна и териториалната й цялост. Допълни, че Министерството на отбраната ще предприеме адекватни действия за оказване на последваща военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, съобразно заявените от украинската страна потребности, наличните възможности, в рамките на съюзните решения и тези на Народното събрание на Република България.

Лорд Минто подчерта значимостта и изрази благодарността на британската страна за военната и военно-техническата помощ за Украйна, оказана от България. Сподели, че Обединеното кралство високо оценява изразената от новото ръководство на Министерството на отбраната позиция по подкрепата за Украйна. В тази връзка той изтъкна, че посланията на съюзниците трябва да са ясни, а подкрепата за Украйна трябва да се увеличи и ускори.

На среща със заместник-министъра на външните работи на Украйна Микола Точицки основни дискутирани теми бяха актуалната обстановка в Украйна, предизвикателствата пред сигурността в региона на Черно море, както и перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на отбраната.

Министър Запрянов препотвърди заявената от България последователна и всеобхватна подкрепа за Украйна, включително и за евроатлантическата й интеграция. Министърът на отбраната акцентира, че българската страна ще продължава да бъде солидарна с Украйна и нейния народ в усилията им да противодействат на незаконната и нелегитимна руска агресия, колкото е необходимо. Той увери, че помощта за Украйна ще остане във фокуса на отбранителната ни политика по време на мандата на сегашното служебно правителство.

В рамките на конференцията министър Запрянов в кратка среща обмени виждания за важността на домакинствания от София форум и със Славен Галич, заместник-министър на отбраната на Босна и Херцеговина.

Най-ново

Единична публикация

Избрани