Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Няколко дрона са били забелязани да летят над румънската военновъздушна база „Михаил Когълничану“ през нощта в понеделник

[post-views]
Няколко дрона са били забелязани да летят над румънската военновъздушна база "Михаил Когълничану" през нощта в понеделник

Няколко дрона са били забелязани от военните в румънската 57-ма военновъздушна база „Михаил Когълничану“, окръг Констанца, късно вечерта в понеделник, съобщават телевизия Диджи 24 и новинарският сайт Зиаре.

Според представители на министерството на отбраната дроновете, наблюдавани с електронни, оптически и визуални средства, са били с малки размери, вероятно от търговски тип, и са летели с малка скорост и на малка височина. Те уточниха, че са сезирали Военна прокуратура за случая.

Източниците посочват, че в интервала между 22.30 и 00.30 часа на 16 срещу 17 април служителите, които са охранявали базата, са съобщили за появата първо на един безпилотен летателен апарат (дрон), а след това и на други два в близост до летището „Михаил Когълничану“.

„Съгласно процедурите бяха предприети всички мерки за поддържане на сигурността на въздушното пространство, като своевременно бяха информирани гражданските органи за въздушен трафик с оглед на тази ситуация. Също така бяха приложени неколкократно контрамерки от тип „електронна война“, като радарният и визуалният контакт с последните две системи беше загубен около 00.30 часа“, посочи министерството на отбраната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани