Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Беларуският парламент гласува преустановяването на участието на страната в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

[post-views]
Беларуският парламент гласува преустановяването на участието на страната в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Парламентът на Беларус одобри с гласуване вчера преустановяването на участието на страната в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), предаде Асошиейтед прес, като отбеляза, че споразумението от 1990 г. е било една от водещите военни доктрини на континента. АП припомня, че Русия окончателно се оттегли от ДОВСЕ миналата година.

Проктезаконът за замразяване на членството на Беларус, внесен от авторитарния президент на страната Александър Лукашенко по-рано този месец, би позволил на държавата, съюзник на Русия във войната с Украйна, да увеличи арсенала си, отбелязва агенцията.

Беларуските депутати одобриха единодушно законопроекта и сега остава Лукашенко да подпише новия закон.

ДОВСЕ поставя ограничения за броя на танковете, бойните машинни, военните самолети и оръдията от тежката артилерия, които може да бъдат на въоръжение в Европа. Целта му бе да се постигне военен баланс между Запада и държавите от бившия социалистически блок, които са членували във Варшавския договор.

Според беларуското външно министерство съгласно ДОВСЕ армията на Беларус не може да надвишава сто хиляди души. По данни на АП в момента личният състав на беларуската армия наброява 63 хиляди свръхсрочно служещи, а триста хиляди са на линия в запаса. Експерти са на мнение, че с оттеглянето си от договора Беларус, която граничи с три страни членки на НАТО – Полша, Литва и Латвия, вече ще може да увеличи войсковата си численост и броя на оръжията си, макар че не е задължително това да се случи, посочва АП.

Беларуският военен анализатор Александър Алесин изразява пред АП мнението, че действията на Беларус произтичат от недоволството на Русия, че Минск е запазил участието си в ДОВСЕ след напускането на Москва.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани