Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският външен министър изрази надежда, че израелският отговор на иранската атака ще бъде „колкото твърд, толкова и умен“

[post-views]
Британската система за износ на оръжия за Израел е различна от американската, каза Дейвид Камерън

Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън изрази надежда, че израелският отговор на иранското нападение с ракети и дронове в нощта срещу 14 април ще бъде „колкото твърд, толкова и умен“, предаде ДПА.

Бившият британски премиер направи изявлението си след разговорите в рамките на кризисна дипломация, които той и външната министърка на Германия Аналена Бербок проведоха в Израел преди участието си на срещата на Г-7 на остров Капри в Италия.

Камерън заяви, че по-важните въпроси са освобождаването на израелските заложници, държани в ивицата Газа от радикалната палестинска групировка „Хамас“, редовната доставка на хуманитарна помощ за палестинците в крайбрежната територия и прекратяването на огъня там.

След срещите с президента на Израел Ицхак Херцог и премиера на страната Бенямин Нетаняху Камерън и Бербок отправиха генерален призив за сдържаност. „Говоря за чиста проява на сдържаност, което е всъщност проява на сила“, каза Бербок.

„Благодаря на нашите приятели за подкрепата – на думи и на дела. Те дадоха редица предложения и съвети, които аз оценявам, но бих искал да дам ясно да се разбере едно – ние ще вземем сами решенията. Държавата Израел ще направи каквото е необходимо, за да се защити“, заяви израелският министър-председател Нетаняху.

„Ескалация на напрежението няма да е от ничия полза“, отбеляза на свой ред Бербок.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани