Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна чака помощ от САЩ и работи за нея, каза украинският премиер

[post-views]
Денис Шмигал: Американски служители уверяват, че след одобряване на помощта, Украйна ще получи оръжия до няколко седмици

Украйна чака помош от САЩ и работи за нея, заяви министър-председателят на Украйна Денис Шмигал, който се срещна в американската столица с лидера на демократичното малцинство в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Хаким Джефрис, предаде Укринформ.

Премиерът написа в приложението „Телеграм“, че лидерите в американските бизнес среди са заинтересовани от Украйна и че е в интерес на Украйна да се превърне в следващата дестинация на американските инвестиции, допълва украинската агенция.

Шмигал коментира обсъжданите теми на Форума на партньорството между САЩ и Украйна във Вашингтон, уточнява Укринформ. По неговите думи целта на тазгодишното издание на срещата е да обедини усилията за възстановяване на Украйна и да привлече американски инвестиции в икономиката на неговата страна.

„Във форума участваха американски бизнес лидери и ние станахме свидетели на голям интерес към нашата страна. За нас е важно Украйна да стане следващата дестинация на техните инвестиции“, заяви Шмигал.

Той е информирал участниците във форума за това кои са обещаващите сектори в украинската икономика и за стъпките, предприети от неговото правителство за преобразяване на страната. Шмигал е отбелязал, че Украйна достига предвоенниия обем на износа си, най-вече благодарение на търговския коридор в Черно море, и продължава да развива комплекса си от пристанища на река Дунав.

„Партньорството между държавния и частния сектор получава нов тласък. Използваме импулса от установяването на нови правила и премахване на забрани. Появяват се нови промишлени комплекси. Големите инвеститори могат да получат уникални данъчни и нормативни облекчения“, отбеляза министър-председателят, цитиран от Укринформ.

Помощта за Украйна не е просто благотворителност, а инвестиция в силата на демокрацията, заяви още украинският премиер, цитиран от Ройтерс.

Ако Русия осакатява украинската икономика, това ще осакати украинската държава до степен, в която тя няма да е способна да се защитава на бойното поле, добави премиерът.

Той каза, че очаква Конгресът на САЩ да одобри закона, който позволява на американското правителство да конфискува замразените руски активи в помощ на Украйна. Шмигал гарантира, че целта на правителството му е нулевата толерантност за злоупотребата с държавни фондове.

Шмигал и министърът на финансите на Украйна Сергий Марченко се срещнаха в американската столица Вашингтон с финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън в кулоарите на пролетните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани